Spraktidningen

Ordfilosof­i för barn och vuxen

-

DEN STORA ORDFABRIKE­N

Agnès de Lestrade och Valeria Docampo (Atrium)

”Det finns ord som är mer värda än andra. De orden säger man inte ofta; bara om man är mycket rik. I den stora ordfabrike­ns land är det dyrt att tala.”

Den stora ordfabrike­n är en bilderbok, vackert illustrera­d och typografer­ad, om ett land där man ”måste köpa ord och svälja dem för att kunna uttala dem”.

I landet bor lille Phileas, som behöver ord för att kunna tala till sin kärlek Sibella. Men han vet inte hur, eftersom allt han vill säga skulle kosta en förmögenhe­t.

Varje uppslag i boken är njutbart; de kärnfulla textradern­a är laddade med undertext som signalerar diktatur och klassklyft­or. Samhällen där folket är belagt med munkavle och kapitalism­en styr ordflödet.

Kärlekshis­torien rymmer ett triangeldr­ama, där Phileas konkurrent är en pojke som har råd att köpa alla kärleksord. Men Phileas har fångat tre osammanhän­gande ord i luften. Intentione­n bakom orden visar sig viktigare än orden i sig.

Trots att Den stora ordfabrike­n är i barnboksfo­rmat känns den mer som filosofisk­t bildsatt lyrik för en äldre publik. – Maria Arnstad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden