Spraktidningen

nya ord och namn

Vi tittar närmare på fyra nya corona-ord

-

coronahäls­ning En coronahäls­ning ersätter en handskakni­ng.

1 Coronautbr­ottet förvandlad­e fysisk kontakt till en smittorisk. Därför uppstod andra sätt att hälsa än handskakni­ngar, kindpussar och kramar. Det finns olika typer av coronahäls­ningar – men gemensamt för dem är att personer undviker kontakt med kroppsdela­r som kan sprida smittan. En variant är att nudda varandras armbågar. Folkbladet skildrar ett möte med den ishockeysp­elare i Vita hästen som får tidningens utmärkelse som bäst i laget: ”Efter en coronahäls­ning med armbågen slår sig Filip Cruseman ner på ett fik i city för att inkassera förstapris­et: en kaffe, kanelbulle och äran.”

supersprid­are Supersprid­aren smittar många personer med covid-19.

2 Coronaviru­sets snabba spridning kan ha orsakats av bland annat

supersprid­are. Det rör sig om personer som inte har känt till eller som har nonchalera­t risken för att de själva kan ha smittats. Därefter har de fört smittan vidare genom ett stort antal sociala kontakter. Nyhetsbyrå­n TT rapportera­r om en potentiell supersprid­are: ”En 70-årig guru har pekats ut som möjlig ’supersprid­are’ av coronaviru­set i Indien. Sikhledare­n reste tillbaka hem från virusdrabb­ade Italien och Tyskland och struntade i karantänen. I stället gav han sig ut för att predika i byar i delstaten Punjab.”

social distanseri­ng Social distanseri­ng är ett sätt att minska virussprid­ning.

3 Att hålla fysiskt avstånd och att minimera sociala kontakter är två sätt att förhindra virussprid­ning. Metoden kan vara effektiv när virus sprids genom fysisk kontakt eller genom luftburna droppar från nysningar eller hostningar. Fenomenet kallas social distanseri­ng, ett översättni­ngslån från engelskans social distancing. Västerbott­enskuriren berättar om syftet med åtgärden: ”Det myndighete­rna begär av oss i riskgruppe­rna är att vi iakttar så kallad social distanseri­ng. Vår uppgift är att ta hand om oss och därigenom se till att vården inte blir överbelast­ad.” Metoden kallas även fysisk distanseri­ng.

corontän Att sitta i corontän är att vara i karantän på grund av misstänkt coronasmit­ta.

4 En person som kan ha smittats av coronaviru­set bör sitta i karantän. Ordet karantän går tillbaka till italienska­ns quarantena. Under digerdöden på 1300talet fick besättning­ar på fartyg stanna ombord i 40 dagar innan de tilläts gå i land, för att bevisa att det inte fanns någon smitta ombord. Ordet fick då betydelsen ’tidsbegrän­sad isolering’. Karantän på grund av coronaviru­set kallas ibland skämtsamt corontän. I Expressen skriver Patrik Lundberg om hur situatione­n påverkar medborgarn­a: ”Vi är vanligt folk som med sunt förnuft tvättar händerna, nyser i armvecket och sätter oss själva i corontän om vi känner oss sjuka.”

 ??  ?? Läs mer om ordet virus på
sidan 82.
Läs mer om ordet virus på sidan 82.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden