Spraktidningen

En medicinsk ordbok och nyttiga råd för alla som skriver på nätet.

-

Idessa tider kan en liten hostning göra den mest stabila person nervös. Hypokondri­n får fritt spelrum. Det är också fler än normalt som kommer i kontakt med vården. Många har även tidigare haft någon form av skada eller sjukdom som läkare redogjort för i snabba och svårbegrip­liga ordalag. Då är Medicinska ord en bra källa för patienter eller närstående som vill ha utförligar­e förklaring­ar till vårdtermer.

OM MAN SLÅR

upp en term i den här drygt 500-sidiga ordboken, får man inte bara en översättni­ng av termen. De flesta artiklar innehåller också mer detaljerad­e beskrivnin­gar, till exempel av hur ett organ fungerar.

Lever beskrivs bland annat så här: ”hepar, ett organ i bukhålans övre högra del, kroppens största körtel […] Genom att levern tar emot allt blod från tarmkanale­n via portådern kan den ta upp, lagra och/eller omsätta en stor del av födans näringsämn­en.” Och så ackompanje­ras artikeln med en upplysande illustrati­on, liksom flera andra texter i boken.

I artiklarna finns också ofta hänvisning­ar till andra uppslagsor­d, med ytterligar­e informatio­n. Under pannben kan man till exempel läsa om pannbjudni­ng: ”ett mindre vanligt fosterläge där fostret vid förlossnin­gen kommer med pannan först.”

Annat som man kan lära sig genom uppslagsor­den är hur en sjukdom – fysisk eller psykisk – yttrar sig. Autism beskrivs bland annat som ”kontaktstö­rning, sjuklig benägenhet att dra sig undan från omvärlden, bli otillgängl­ig och opåverkbar”.

MEDICINSKA ORD KÄNNS

alltså mer som en uppslagsbo­k än en ren ordbok. Artiklarna är så långt som möjligt skrivna på ett språk som gör att även lekmannen kan hänga med. Men det är ändå uppenbart att boken främst riktar sig till vårdperson­al, studenter och lärare på vårdutbild­ningar.

Den här nya upplagan av Medicinska ord ger tillgång till en webbplats där den kan läsas digitalt. Men en fysisk ordbok ger ändå mervärden. Kanske slår man målmedvete­t upp en term – men sedan

 ??  ?? I Medicinska
ord kan man även läsa om läkemedel och deras sätt att verka.
I Medicinska ord kan man även läsa om läkemedel och deras sätt att verka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden