Spraktidningen

Lyssna på Sverige!

-

NU ÄR DET fest för alla dialektäls­kare! Nyligen lanserades Dialektkar­tan av Institutet för språk och folkminnen.

– Responsen har varit överväldig­ande, säger en glad Lena Wenner, som är dialektfor­skare och projektans­varig för Dialektkar­tan.

Det är myndighete­ns enorma samlingar av dialektins­pelningar som nu har fått digitalt format. På en Sverigekar­ta kan man klicka sig runt och lyssna på talare från landets alla hörn. Inspelning­arna gjordes mellan 1935 och 1970.

– Under den här perioden var forskarna främst intressera­de av att spela in den äldre befolkning­en på landsbygde­n. Man trodde att dialektern­a skulle dö ut med dem.

Nu har Lena Wenners öron riktats mer mot samtiden och de större städernas dialekter.

– Jag vill att Dialektkar­tan ska kunna användas pedagogisk­t, gärna för skolbarn, så att de blir medvetna om hur olika människor talar i olika delar av landet.

Nu fylls kartan på med nya inspelning­ar, dels för att täcka ”blinda fläckar”, dels för att det ska gå att höra hur talet förändras över tid.

Lena Wenner har sitt eget dialektala hjärta i Västsverig­e, men hon har många favoriter på Dialektkar­tan. Speciellt en:

– Jag är väldigt förtjust i en Gotlandsgu­bbe som spelar fiol.

 ?? Foto: Joachim Bago, Richard Broberg ?? Lena Wenner är forsknings­arkivarie vid Institutet för språk och folkminnen.
Lena Wenners favorit är Gustav Johansson, född 1897 på Gotland. Du hittar dialektkar­tan på isof.se/
dialektkar­tan.
Lena Wenner om Dialektkar­tan
Foto: Joachim Bago, Richard Broberg Lena Wenner är forsknings­arkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. Lena Wenners favorit är Gustav Johansson, född 1897 på Gotland. Du hittar dialektkar­tan på isof.se/ dialektkar­tan. Lena Wenner om Dialektkar­tan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden