Spraktidningen

Tre kommuner:

-

”Flen – en kommun”

Flen betyder ’kal fläck’, vilket inte är mycket att komma med i marknadsfö­ringen. Den sörmländsk­a kommunen tillhör dem som har varit flitiga med att byta slogan. 1966 valdes ”Violstaden”, efter Ulf Peder Olrogs sång Violen från Flen. Sedan kom minimalist­iska ”Flen – en kommun”. Den skapades när flera kommuner hade slagits ihop och kommunledn­ingen ville inpränta en vi-känsla. En äldre och snärtig variant är ”Finn fina Flen”, och nu gäller ”Sörmlands hjärta”.

”Tokig i Säter”

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så blev ödet för den populära men också mest omtvistade kommunslog­an som har myntats. Ordvitsen, som delade invånarna i två läger, bygger på att det har funnits ett rikskänt mentalsjuk­hus i kommunen. Kommunen Jooch Do-anmäldes av en person, som ansåg att det vitsades på psykiskt sjuka personers bekostnad. När kommunen ville varumärkes­skydda devisen blev det nej från Patentverk­et – och sedan dess används den inte officiellt.

”Sveriges närmaste stad”

1964 sjösatte Enköping ett oerhört ambitiöst arbete för att locka turister. Under parollen Pepp 64 skulle orten gå från urgamla epitetet ”Pepparrots­staden” till sloganen ”Sveriges sexigaste stad” 1966, då staden fyllde 666 år. Men det blev i stället ”Sveriges närmaste stad”, som kläcktes av Bertil Danielsson, reklamchef vid Bacho, stadens stora industri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden