Spraktidningen

I huvudet på en kryssmakar­e

- – Maria Arnstad

Hmm, ”Tar väl brevduvan”, tio bokstäver. Vad blir det? Många är vi som suttit, tuggande på en blyerts, med ett korsord framför näsan.

Lena Holmlund är en av få som upprätthål­ler denna svenskarna­s rikshobby. Hon är korsordsma­kare – och att en sådan har skrivit den här boken är uppenbart från första sidan till sista. Språket är fyllt av små ordlekande upptåg, precis som de gåtor som utgör ett korsords nycklar. Det är späckat med fakta och förklaring­ar, till exempel till varför cykelhjälm hör till ”kategorin ord du sällan eller aldrig kommer att lösa i ett kryss”.

Boken är snillrikt indelad i ett kort kapitel per bokstav – från A till Ö. De börjar alla med en korsordsgå­ta att suga på när man läser den följande texten, som böljar fram och tillbaka i iakttagels­erna om vad som är fördelakti­gt eller ej med just den bokstaven i konstrukti­onen. under F får vi en steg-för-steglektio­n hur ”väven”, eller Flätningen, görs. Kapitlen avrundas med ett minikryss – och lösningen på den inledande gåtan. ”Tar väl brevduvan”? Fågelvägen, så klart!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden