Spraktidningen

”Politisk kamp med språket som verktyg”

-

I SAMHÄLLET PÅGÅR en ständig dragkamp om värdeladda­de ord. Ofta är det minoritets­grupper som föreslår nya benämninga­r eftersom de anser att de ord som är i bruk är negativt laddade. Socialstyr­elsen avråder sedan 2007 från handikapp och rekommende­rar i stället funktionsn­edsättning. Men det finns aktivister som förespråka­r ett skifte till funktionsv­ariation. Debatten om vilket ord som är lämpligast präglas ibland av starka känslor.

– Många tror att vi har fått en ny kategori av språkpolis­er. Men förslagen kommer mestadels från organisati­oner som kämpar för minoritete­rs rättighete­r. Det handlar snarare om en politisk kamp där man använder språket som ett verktyg, säger Mats Landqvist, professor i svenska vid Södertörns högskola. Han har länge studerat språkvård på gräsrotsni­vå och tycker att debatten ofta handlar för mycket om enskilda ord. Syftet med funktionsv­ariation är att det ska förändra perspektiv. Tanken är att betydelsen ska understryk­a att alla fungerar på olika sätt, men alla tolkar det inte så.

– Betydelsen ska ju vara perspektiv­förändrand­e, men hur uppfattar journalist­er och skribenter ordet – och hur används det? Ja, som en synonym till funktionsn­edsatt eller handikappa­d. Det blir bara ett ordbyte, och man har ingen egen reflektion kring det.

 ?? Foto: Anders Svensson ?? I vår podd samtalar Anders Svensson med Mats Landqvist om laddade
ord. Lyssna på spraktidni­ngen.se/
podd
Foto: Anders Svensson I vår podd samtalar Anders Svensson med Mats Landqvist om laddade ord. Lyssna på spraktidni­ngen.se/ podd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden