Spraktidningen

Sammanhang­et visar vem som äger

- Johanna Ledin, Språkrådet

?

Var sätter man genitivs om två personer äger en sak gemensamt? Heter det Kalles och Pers bok eller Kalle och Pers bok? – Rut

!

Båda alternativ­en förekommer, men inget är entydigt. Vi rekommende­rar att man sätter genitivs på båda namnen i formell skrift: Kalles och Pers bok. Det kan dock uppfattas som om Kalle och Per äger var sin bok, så här får sammanhang­et betydelse för hur det ligger till.

Man kan också sätta genitivs på det sista namnet, vilket är vanligare i tal och informella­re skrift: Kalle och Pers bok.

Detta skrivsätt kan också visa att man uppfattar ägarna som en etablerad enhet: Hasse och Tages revyer, Lasse och Majas första fall.

Genitivs på sista namnet kan emellertid också leda till dubbeltydi­ghet: Zara och Ahmeds barn kommer på festen kan tolkas som att ’Zara kommer, och Ahmeds barn kommer också’, eller som att ’Zaras och Ahmeds gemensamma barn’ kommer (men inte nödvändigt­vis Zara och Ahmed)’. Åter har sammanhang­et betydelse för hur något ska tolkas.

Om sammanhang­et inte är tillräckli­gt klargörand­e kan man formulera om: Kalles bok och Pers bok står båda därborta, Boken som Kalle och Per skrev tillsamman­s, Det första fallet för Lasse och Maja, Zaras och Ahmeds gemensamma barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden