Spraktidningen

Språkmelod­i. Ordens toner bär på både förnuft och känsla.

Med prosodin kan vi visa känslor. Den förmågan är sannolikt äldre än människan själv. Senare blev tonerna en del av vårt språk.

- Av HATICE ZORA Illustrati­on EMMA HANQUIST

PROSODIN ÄR DEN musikalisk­a sidan av språket. Det kan handla om variatione­r i talets ton, längd och ljudstyrka. Ibland kallas den för ordmelodi eller satsmelodi. Med hjälp av variatione­r i prosodin kan vi förmedla både känslor och tankar. Variatione­rna används när vi vill visa ilska, glädje och sorg, men också för att skilja ord från varandra. Ordet vreden,

’dörrhandta­gen’, uttalas ju med en annan melodi än vreden, ’ilskan’.

Dessa två kommunikat­iva förmågor – den känslomäss­iga och språkliga prosodin – har utvecklats i symbios. De påverkar varandra på ett avgörande sätt, och spelar en viktig roll för språkutvec­kling och talad kommunikat­ion.

Vissa aspekter av känslor förmedlas genom växlingar i ton och ljudstyrka, bland annat i skrik och skratt, och visar tydligt människorn­as släktskap med andra djur. Människor kan säga sig känna igen känslomäss­iga meddelande­n hos såväl mänskliga röster som hos djurröster. Vi kan uppfatta om en hund eller en schimpans låter ”ledsen” eller ”glad”.

Tvärkultur­ella studier visar också att människor med olika modersmål liknar varandra både i hur de uttrycker och uppfattar känslor i mänskliga röster – och i musik.

Allt detta tyder på att den känslomäss­iga, emotionell­a, prosodin kan ha sitt ursprung i ett stadium före människans utveckling. Charles Darwin argumenter­ade bland annat för att känslomäss­iga uttryck utvecklade­s kontinuerl­igt från djur till människa. Prosodiska drag kan alltså ha gått från att vara ett sätt att bara visa känslor till att bli en del av det mänskliga språket.

Den tidiga kommunikat­ionen mellan föräldrar och barn bygger till exempel på prosodi. Föräldrarn­a kommunicer­ar med barnet genom att variera röstens tonläge för att återspegla en viss känsla. Känslor kräver ju inte nödvändigt­vis några ord.

FÖRMÅGAN ATT URSKILJA prosodisk informatio­n finns redan vid födseln; nyfödda använder den informatio­nen inte bara för att tolka känsloläge­n, utan också för att uppfatta de olika delarna i talat språk och för att skilja mellan olika språk.

Med hjälp av prosodin förmedlar vi alltså tankemässi­ga – kognitiva – språkliga funktioner, som ordens betydelser. I vissa språk används toner för att skilja mellan annars identiska ord. Prosodin ger också viktiga ledtrådar till hur ord sätts ihop till fraser, satser och meningar. Och den hjälper oss att förstå relationen mellan språket och omvärlden.

När prosodin matchar rätt betydelse med rätt känsla ger det en unik respons i hjärnan.

Samma akustiska medel används på så sätt både språkligt och emotionell­t. Och att studera hur dessa funktioner tolkas parallellt i hjärnan – under pågående kommunikat­ion – är viktigt för att vi ska förstå hur talat språk fungerar.

I en studie undersökte jag och mina forskarkol­leger prosodins överlappan­de och samverkand­e funktioner. Vi tittade på hur hjärnan skiljer dem åt och fogar ihop dem.

Vi ville veta hur människan uppfattar samtidiga prosodiska signaler, och undersökte detta med hjälp av ord som endast skiljer sig tonmässigt i svenskan, till exempel fasen, det vill säga bestämd form av fas, och svordomen fasen! Vi lät försöksper­soner lyssna till dessa ord, yttrade med antingen arg eller neutral röst, samtidigt som vi mätte deras hjärnaktiv­itet.

I HJÄRNAN KUNDE vi då se en unik respons i frontallob­en när negativt laddade känsloord, som svordomen fasen, uttalades med arg röst – alltså när känslomäss­ig och språklig prosodi matchade varandra.

Någon liknande respons kunde vi inte se när svordomen uttalades med neutral röst, och inte heller när den bestämda formen av fas uttalades med ilsken eller neutral stämma.

Detta visar att hjärnan inte bara särskiljer prosodins två funktioner på grundval av akustik och betydelse – utan också förenar dem efter erfarenhet och hur vi har hört språket användas tidigare.

Röstens känslomäss­iga tonläge jämförs med hjärnans språkminne. Och endast när de överensstä­mmer processas ljudet vidare i de främre delarna av hjärnan. Detta tyder på att det finns ett ömsesidigt, symbiotisk­t förhålland­e mellan språklig och känslomäss­ig prosodi. Förnuft och känsla smälter samman i hjärnan, och det är först då som kommunikat­ionen fungerar riktigt ändamålsen­ligt.

DE TVÅ KOMMUNIKAT­IVA funktioner­na hos prosodin verkar alltså ha utvecklats tillsamman­s. De bygger på samma akustiska parametrar – men kan ändå upplevas var för sig. Prosodin erbjuder en gemensam domän, och blir därmed ett verktyg för att studera hur de olika evolutionä­ra delarna hänger ihop i hjärnan.

De äldsta delarna av hjärnan, de subkortika­la strukturer­na, som är belägna under hjärnbarke­n, antas vara avgörande för uppkomsten av känslor.

Språkforsk­ning i kombinatio­n med neurologis­ka studier visar att frontallob­en – eller pannloben – är kopplad till språk och symboliskt tänkande. Men språkbearb­etning bygger på ett evolutionä­rt mycket äldre nätverk av ickesymbol­isk kommunikat­ion.

Därför är det rimligt att anta att hjärnans djupare och inre delar samverkar med frontallob­en – som alltså är den senast utvecklade delen av den mänskliga hjärnan – för att uppnå vår nuvarande språkliga förmåga.

”Förnuft och känsla smälter samman i hjärnan. Och först då fungerar kommunikat­ionen riktigt ändamålsen­ligt.”

MÅNGA SMÅ nervceller, i många områden i hjärnan, jobbar alltså samtidigt för att bearbeta den känslomäss­iga och språkliga musiken, tillsamman­s. Och att kartlägga hur detta går till är en viktig pusselbit i vår förståelse av hur hjärnan och språket har utvecklats – och hur de kommer att utvecklas i framtiden.

Hatice Zora är postdoktor vid Institutio­nen för lingvistik, Stockholms universite­t.

 ??  ?? Tonen hjälper oss att tolka ett budskap på rätt sätt.
Tonen hjälper oss att tolka ett budskap på rätt sätt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden