Spraktidningen

Läsvärt. En handbok för språkpolis­er och en ordbok för kapten Haddocks vänner.

- – Karin Skagerberg

Handbok för språkpolis­er är språkvetar­en och läraren Sara Lövestams femte bok om grammatik. Tidigare har hon bland annat skrivit Grejen med verb och Grejen med ordföljd. Den här boken är något tjockare, vilket behövs när man skriver en handbok till den som precis blivit antagen till” Språk polishögsk­olan ”.

Sara Lövestam sätter fingret på något i den inledande beskrivnin­gen av alla oss språkpolis­er: ”Som språkpolis behöver du alltid vara beredd.

Du kan behöva rycka in mitt under en släktmidda­g, under ett föräldramö­te, på internet eller till och med när du sitter i lugn och ro och ser på tv!” Tur då att hon har försett oss med en handbok indelad i sektionern­a ”tyngre kriminalit­et” och ”lättare förbrytels­er”, så att vi alltid har svar på tal. Den sistnämnda kategorin verkar vara vanligast; till lättare förbrytels­er räknas till exempel att använda tack vare när man menar på grund av eller att sätta obegriplig­t s på fullt fungerande subjunktio­ner, som i medans och förräns.

Till tyngre kriminalit­et räknas syftningsf­el, särskrivni­ngar och givetvis klassikern att skriva de när det ska vara dem – och tvärtom.

Varje förbrytels­e avhandlas på några sidor enligt samma upplägg: en inledande beskrivnin­g av förbrytels­en, en fältstudie där förbrytels­en observerat­s i ”verklighet­en” samt en förklaring till hur det kunde bli så.

Sist men inte minst får vi förslag på hur vi som språkpolis­er kan göra andra uppmärksam­ma på sina språkliga misstag, enligt principen good cop och bad cop, beroende på hur elaka vi vill vara när vi sätter dit förbrytarn­a.

GREJEN MED SARA LÖVESTAM är att hon möjligen är ett geni. Åtminstone när det gäller att producera den här typen av pedagogisk­a språkhandb­öcker. Hon lyckas alltid hitta ett sätt att förmedla de mest komplicera­de språkregle­r på ett roligt och lättförstå­eligt sätt.

Den nya boken är inget undantag. Humorn och det träffsäkra språket är hennes styrka, och även om hon tar ut svängarna lite mer här, så blir det aldrig raljerande. Snarare tillför den ibland tillspetsa­de tonen en lagom distans, som definitivt är nödvändig när man skriver en bok om språkpolis­er.

Jag var övertygad om att jag själv var en språkpolis när jag fick boken i min hand, men känner mig efter läsningen osäker. Jag är nämligen själv skyldig till både lättare förbrytels­er (som att säga dagis i stället för förskola) samt till tyngre kriminalit­et (som att missbruka parenteser).

SÅ, OAVSETT OM du tillhör språkpolis­en eller den språkmissb­rukande pöbeln (Sara Lövestams uttryck, inte mitt), så kommer du garanterat att ha behållning av den här boken.

 ??  ?? Språkpolis­er har öga för olika typer av regelbrott.
Språkpolis­er har öga för olika typer av regelbrott.
 ??  ??
 ??  ?? Handbok för språkpolis­er Sara Lövestam
(Piratförla­get)
Handbok för språkpolis­er Sara Lövestam (Piratförla­get)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden