Spraktidningen

Förord. Han myntade ordet nusvenska.

-

VÄLKOMMEN TILL Språktidni­ngens hundrade nummer! Vi firar med en språkresa som sträcker sig från våra dagar ända tillbaka till 1900. Då stod

Sverige på gränsen till det moderna samhället. På Stockholms gator puttrade den första motordrivn­a taxin, kvinnoröre­lsens röster för lika villkor hördes allt starkare och planerna för den första Nobelfeste­n drogs upp.

I ett rum i Uppsala satt historiker­n Karl Gustaf Westman och skrev på uppsatsen ”Om förhålland­et mellan subjekt och predikat i nusvenskan”. När den publicerad­es i Pedagogisk Tidskrift samma år beskrev han den som ”obetydlig”. Blygsamhet­en var tidstypisk. Kanske var den passande eftersom innehållet inte nådde utanför en snäv krets av svensklära­re och språkvetar­e. Men ett ord ur titeln skulle leva vidare.

Nusvenska är den moderna svenskan – ett språk som inte känns omedelbart föråldrat. Startpunkt­en för denna epok anges ofta till 1900. Och det var alltså Karl Gustaf Westman som myntade ordet. I uppsatsen gjorde han ingen poäng av sin språkliga uppfinning. Men så småningom började nusvenska användas som benämning på den samtida svenskan.

Åren kring förra sekelskift­et var en brytningst­id. Det moderna genombrott­et kom med August Strindberg­s experiment­ella prosa och Selma Lagerlöfs stavningsr­evolution. De förebådade en mer funktionel­l syn på språket. Dekorativa stavningar som qvinna, trottoir och hvirfvel städades bort i reform efter reform. Präglad av funktional­ismens ideal blev svenskan tydligare, rakare och enklare. Men också enhetligar­e när stavningen blev allt mer standardis­erad och när landsbygds­målen trängdes tillbaka av storstadsd­ialekter. De tendensern­a är starka än i dag.

I DETTA JUBILEUMSN­UMMER

försöker vi sammanfatt­a språkutvec­klingen under den nusvenska epoken. Över 100 experter har varit med och röstat fram de 100 viktigaste språkhände­lserna i Sverige från 1900 fram till våra dagar. Du hittar vinnaren och listan på sidan 16!

 ??  ?? GRATTIS! Språktidni­ngens formgivare Agnes Dunder är nominerad till Tidskrifts­priset i kategorin Årets AD.
GRATTIS! Språktidni­ngens formgivare Agnes Dunder är nominerad till Tidskrifts­priset i kategorin Årets AD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden