Spraktidningen

Det lilla ordet DU

-

DET ÄR FÖRSTÅS omöjligt att göra en strikt vetenskapl­ig rankning av händelsers betydelse för språkutvse­cklingen i Sverige. Olika perspektiv kan ge helt olika resultat. Ur en språkpolit­isk synvinkel är det kanske beslutet att göra svenska till huvudspråk i Sverige som väger tyngst. Ur grammatisk­t hänseende kan det vara avskaffand­et av verbens pluralform­er. Samtidigt har få saker varit så omdiskuter­ade som 1906 års stavningsr­eform och det könsneutra­la pronomenet hen. Och som symbol för en större samhällstr­end kan det vara införandet av engelska som första främmande språk i svensk skola.

Vi valde ut drygt 120 språkhände­lser och bad språkexper­ter att rösta på dem efter magkänslan – och de var ofta förvånansv­ärt eniga i sina bedömninga­r. Drygt 70 procent satte till exempel betyget 5 på dureformen. Ingen gav ett lägre betyg än 3.

Att dureformen skulle hamna i topp var ingen överraskni­ng. Den handlade inte bara om ett nytt tilltal. Duandet illustrera­de en större förändring där språket gick hand i hand med en strävan mot ett mer demokratis­kt, jämlikt och inkluderan­de samhälle. Och kanske finns ingen bättre summering av utveckling­en i Sverige sedan 1900 än det lilla ordet du.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden