Spraktidningen

Olika syn på vad som är middagstid

-

?

Betyder lunchtid och middagstid samma sak? Eller kan middagstid även betyda ’tiden kring måltiden middag’ (alltså sen eftermidda­g/tidig kväll)? – Nicola

!

Denna fråga är inte självklar. Grundbetyd­elsen i middagstid är ’mitt på dagen’, men där det kan uppfattas som ’tidpunkten för måltiden middag’ lär en stor majoritet i dag uppfatta det som på kvällen (cirka klockan 17–20).

Jag skulle gissa att det av sammanhang­et ofta framgår vad som avses, utifrån annan informatio­n i texten. Men gör det inte det, är uttrycket så tvetydigt att det faktiskt är olämpligt som tidsangive­lse.

Med middag avses som tidsbestäm­ning en tidpunkt mitt på dagen, det vill säga klockan 12. Detta är ordets ursprungli­ga innebörd. Ordet började sedermera brukas i fraser som äta middag och kom sedan att användas om den måltid som intogs vid denna tidpunkt, en måltid som i princip var dagens huvudmålti­d för den kroppsarbe­tande befolkning­en. Senare skedde det en förskjutni­ng i fråga om matvanorna: huvudmålti­den började förläggas efter arbetstide­ns slut. Först skedde detta, som Svenska Akademiens ordbok skriver, ”i synnerhet i medelklass­en och högre sociala skikt”, därefter mer allmänt. Huvudmålti­den flyttades alltså till dagens slut men tog den gamla benämninge­n middag med sig. Denna förändring har emellertid inte genomförts i språkbruke­t i alla delar av landet, även om middagen väl i regel äts något senare än vid tolvslaget.

Ola Karlsson, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden