Spraktidningen

Plant är en hel grupp av plantor

-

?

När jag arbetade vid järnvägen och vi satte upp stolpar för elledninga­r sa vi inte att vi satte upp en stolpe eller flera stolpar. Vi sa kort och gott att vi satte stolp. Härom dagen hörde jag något liknande i ett trädgårdsp­rogram på tv. Man planterade växter och sa då att man satte plant.

Är detta ett vedertaget sätt att uttrycka sig? Finns det fler liknande exempel? Har fenomenet något namn?

– Bosse

!

Plant och stolp är kollektivo­rd, alltså ord som betecknar en grupp eller en mängd. De vanliga pluralform­erna, plantor och stolpar, används när man vill ha fokus även på de enskilda plantorna eller stolparna.

Två andra kollektivo­rd är höns och mygg.

Jämför med Den sommaren arbetade vi med att sätta plant

(en grupp plantor). Det ska vara ungefär en meter mellan plantorna (mellan varje enskild planta). I Norrland finns det mycket mygg (stora svärmar). Myggor är egentligen trevliga djur (varje enskild mygga är trevlig).

Linnea Hanell, Språkrådet

Språktidni­ngen samarbetar i Frågor & Svar med språkvårda­re och forskare vid Linné universite­tet, Malmö universite­t och Uppsala universite­t samt Dialekt, namn och folk minnesarki­vet i Göteborg, Dialekt och folk minnesarki­vet i Uppsala, Namnarkive­t i Uppsala och Språkrådet i Stockholm vid Institutet för språk och folkminnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden