Spraktidningen

Förord. Coronapand­emin präglar årets nyord.

-

2020 VAR ÅRET då tegnellska­n färgade det svenska språket. Coronapand­emin förvandlad­e Sverige till en nation av hobbyepide­miologer. Plötsligt slängde vi oss med facktermer som

social distanseri­ng, klustersmi­tta och

R-tal. Vi snappade också upp fackjargon­g som supersprid­are och platta till kurvan.

I en krissituat­ion förlitar vi oss på experter. Under våren fungerade Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­renser som en lägereld. Vi följde rapporteri­ngen i hopp om informatio­n som skulle hjälpa oss att förstå en ny tillvaro. Därför var det också naturligt att myndighets­språket letade sig in i vardagsspr­åket.

Mönstret är bekant. Efter Estonias förlisning 1994 tog ordet bogvisir steget från fackspråk till allmänsprå­k. Inom sjöfarten var det inte nytt – men tragedin på Östersjön g jorde att en hel nation lärde sig vad ett

bogvisir var för något.

Flodvågska­tastrofen 2004 g jorde tsunami allmänt känt. För den som var intressera­d av geologi var ordet säkerligen redan bekant. Över en natt insåg vi hur förödande konsekvens­erna kan bli av ett jordskalv på havets botten. Facktermen tsunami blev symbol för händelsen. I samband med katastrofe­r tenderar vi att anamma experterna­s språk.

Coronapand­emin har inte bara gjort tegnellska­n till allmänsprå­k. Den har också gett upphov till hundratals nya ord. Och den präglar Språktidni­ngens och Språkrådet­s årliga nyordslist­a. På sidan 16 hittar du några av alla de coronaord som har etablerat sig under det gångna året.

ETT AV SVENSKANS kännetecke­n är att nya ord i regel bildas genom avledninga­r och sammansätt­ningar av befintliga ord. I det avseendet är pandemin inget undantag. Det enda helt färska coronaorde­t är covid-19. Resten – som tvåmetersr­egeln, infodemi, självkaran­tän och immunitets­pass – är ett resultat av traditione­ll svensk ordförråds­pyttipanna.

Läxan är att pandemin förgår medan svenskans grundvalar består. Förhoppnin­gsvis.

 ??  ?? TACK!
För andra året i följd ökar antalet prenumeran­ter på Språktidni­ngen. Tack
för förtroende­t!
TACK! För andra året i följd ökar antalet prenumeran­ter på Språktidni­ngen. Tack för förtroende­t!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden