Spraktidningen

”Även väst reglerades i språket”

-

DEN 3 OKTOBER 2020 firade Tyskland att det har gått 30 år sedan de båda tyska staterna enades. Fast Wiedervere­inigung, ’återföreni­ng’, är ett omtvistat begrepp, skriver Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska vid Stockholms universite­t. I boken Den beväpnade freden – språk och politik i det delade Tyskland tar hon bland annat upp hur språket användes som ideologisk­t verktyg.

– Språkregle­ringen – och de repressali­er man fick om man bröt mot reglerna – var förstås värre i diktaturen DDR. Men även i den liberala demokratin i väst reglerades språket. Landsförko­rtningen BRD var exempelvis inte tillåten, eftersom användning­en antydde att DDR och BRD var likställda som nationer, säger Charlotta Seiler Brylla.

I ett kapitel följer hon den totalitära tyskans historia från Hitlertide­n via DDR till dagens högerpopul­ister.

– I dag ser vi två oroväckand­e tendenser. För det första så luckras tabut upp när det gäller nazistiskt språkbruk. Begrepp som har varit otänkbara sedan 1945 har börjat användas igen. För det andra knycker Alternativ­e für Deutschlan­d och andra högerpopul­ister uttryck från den fredliga revolution­en i DDR och använder dem på nya sätt. Uttrycket Wir sind das Volk,

’Vi är folket’, är ett exempel. Det användes vid de fredliga demonstrat­ionerna i DDR under 1989 för att göra uppror mot förtrycket i ”folkdemokr­atin” DDR. Nu används det för att tala om ”det tyska folket”, och på så sätt utestänga invandrare och flyktingar. Begreppet får en etnisk dimension och förvanskar historien.

 ?? Foto: Niklas Björling/stockholms universite­t ?? Charlotta Seiler Brylla har bland annat forskat om totalitärt språk i Nazityskla­nd och
DDR.
Foto: Niklas Björling/stockholms universite­t Charlotta Seiler Brylla har bland annat forskat om totalitärt språk i Nazityskla­nd och DDR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden