Spraktidningen

Språket har OCKSÅ fått corona!

-

SÄLLAN HAR VÄL en enskild händelse under ett år så totalt påverkat nyordsbild­ningen som coronapand­emin. 2010 gav Eyjafjalla­jökulls utbrott oss ord som inaskad och vulkanresa. Men under coronan, ett kortnamn för pandemin och vår tillvaro i den, har bara orden corona, covid och karantän gett oss tusentals nya uttryck, som nyordslist­ans coronahäls­ning och självkaran­tän.

Många av dessa uttryck är vardagliga, tillfällig­a och lite roliga. Som den tillplatta­de visirfrisy­ren eller den självutnäm­nda hobbyepide­miologen. Humoristis­ka ord gör det aningen lättare att härda ut i allt det jobbiga. Samma tendenser ser vi i andra länders nyord. Särskilt förtjusta tycks vi vara i teleskopor­d, när två eller flera ord dras ihop till ett. Bra exempel är covidiot, en person som struntar i restriktio­ner, av covid och idiot, och corontän, alltså coronakara­ntän.

På ordbildnin­gsfronten ser vi att skamorden från tidigare nyordslist­or också lever vidare, även om flygskamme­n för tillfället har ersatts av hostskam, att bli coronamiss­tänkt när man hostar, och i miljödebat­ten av surfskam, att vi borde dra ner på energisluk­ande internet och dataanvänd­ning.

Alla ord som nu har ökat i användning är dock inte nya. Vi har sett att nyord från äldre listor, som hemester och svemester, det vill säga semester på hemmaplan, gör comeback. Och ord som video och virtuell bildar stommen i en massa uttryck för saker vi nu gör på distans, som virtuella fester och videomidda­gar (på videolänk).

Många av de medicinska fackuttryc­k vi konfronter­as med är inte heller nya, men de har blivit oerhört mycket vanligare och har nu tagit plats också i allmänsprå­ket – vilket gör dem till nyord för allmänhete­n. Det gäller ord som klustersmi­tta, social distanseri­ng och supersprid­are.

FÖRRA ÅRETS STORA tema i nyordsflöd­et, klimatkris­en, överskugga­s av pandemin, men lever kvar under 2020 med ord som cirkulent, en återvinnan­de konsument, och cli-fi, fiktion med klimattema.

Även debatten om mansrollen återkommer i årets lista. Simp används i regel om en inställsam man som försöker väcka kvinnors intresse. Väl i ett förhålland­e förvandlas han ibland till en kanskeman – som inte riktigt vill satsa fullt ut.

Men tveksamma beteenden väcker reaktioner. Den som beter sig illa eller har kontrovers­iella åsikter kan bli utsatt för cancelkult­ur, att bli fråntagen sin plattform i offentligh­eten. Gäller detta historiska personer som förärats en staty, ja då kan de drabbas av en statyprote­st. Vi som inte har ifrågasatt­s för något vi gjort, vare sig vi är man eller kvinna, kan ändå avfärdas – som en boomer. Det ordet dök upp redan 2019 i den nedsättand­e frasen ”Ok boomer”, för personer över 55. Under året har det ökat i användning, och används nu ofta av unga som benämning för vuxna personer i allmänhet.

Ett annat tema, som dessvärre fortsatt ger avtryck, är ett internatio­nellt politiskt klimat med en ökad halt av lögner och ryktesspri­dning som bränsle. Infodemi, storskalig spridning av skadliga rykten, är kanske listans viktigaste ord. Tydligast har vi under året sett det i konspirati­onsteorier om coronaviru­sets ursprung och spridning, som att viruset egentligen är ett biologiskt stridsmede­l, att det sprids via 5Gnätet eller att det skapats på uppdrag av Bill Gates.

 ??  ?? Ola Karlsson är språkvårda­re på Språkrådet.
Ola Karlsson är språkvårda­re på Språkrådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden