Spraktidningen

Ärtor och ärter kan vara olika

- – Pirjo

Är det någon skillnad på ärtor och ärter?

? !

Båda pluralform­erna ärter och ärtor

används i tal och skrift. Formellt är ärter

pluralform­en för växten ärt (som ger ärtor), medan ärtor är plural till ärta, det vill säga de frön som ärtväxter producerar.

Formen ärtor är vanligare när man tänker på de enskilda fröna, medan ärter används som en kollektivb­eteckning, där man inte ser till varje enskild ärta utan syftar på hela mängden, exempelvis portionen. Utifrån det resonemang­et heter det många ärtor

och mycket ärter.

I mat och livmedelss­ammanhang används dessa pluralform­er omväxlande. Man kan se både Vi odlar flera sorters luktärter/luktärtor och Vi fick ärter/ärtor och fläsk till lunch.

Valet komplicera­s av att substantiv med den korrekta ändelsen -or i plural ofta uttalas -er. Många använder därför omvänt ändelsen -or i skrift för ord som uttalas med -er, i tron att det blir mer rätt. Det gör att många alltid skriver ärtor för att de tror att ärter är en talspråksf­orm, precis som många skriver

kollegor även om de säger

kolleger.

Sofia Tingsell, Språkrådet funnits såpass länge – mitt intryck var att det nog kommit in via engelskan under de senaste decenniern­a. Men så var det alltså inte.

Erik Magnusson Petzell, Institutet för språk och folkminnen

 ??  ?? Vissa tal har ansetts ha magisk eller helig laddning.
Vissa tal har ansetts ha magisk eller helig laddning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden