Spraktidningen

Eklektisk attityd avgör laddningen

- – Annamaria

Jag har insett att ordet eklektisk har ursprung i både tyska och engelska med något skild innebörd. Är det så att ordet i svenska används som något positivt, men att den egentliga betydelsen (från tyska) snarare betyder ’kopia utan personlig prägel’?

Enligt Svensk ordbok betyder ordet eklektisk ’som försöker förena idéer från olika håll’. Det är alltså ett förhålland­evis neutralt ord, men samtidigt markerar ordboken också att ordet ofta används med en negativ laddning.

Jag har tittat i engelska respektive tyska uppslagsve­rk, och det verkar stämma som du säger, att ordet har en neutral betydelse i engelskan och en något mer negativ betydelse i tyskan.

Till sitt ursprung är ordet neutralt. Det kommer från grekiskans eklektikos vilket betyder ’som väljer ut det bästa’. Första noteringar­na i svenskan är från på 1700talet, och ordet tycks då ha haft en neutral klang. Andreas Rydelius skrev i sin lärobok Nödiga Förnufftz Öfningar 1737 att ”En tvungen philosophi­e är ingen philosophi­e. En frj och eclectisk är vel then betsta, när hon håller måtton.”

Vilken laddning man tillmäter ordet eklektisk hänger nog i slutändan ihop med hur man ställer sig till vanan att blanda stilar och idéer med olika ursprung.

Linnea Hanell, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden