Spraktidningen

Läsvärt. En modern svensk språkhisto­ria och råd för bättre återkoppli­ng.

- – Nina van den Brink

Att jag är jämnårig med ordet hen får mig att känna mig både ung och modern. Det är ju trots allt ett ord som har varit brännhett i senare års debatter mellan förespråka­re och motståndar­e. Men detta ”nyord” visar sig ha dykt upp i svenska språket för bra mycket längre sedan än de flesta av oss skulle gissa (gissar jag).

NÄR SPRÅKTIDNI­NGENS chefredakt­ör Anders Svensson skriver en bok om svenska språkets utveckling, Nusvenska – en modern svensk språkhisto­ria i 121 ord, är det en udda idé som har fått ge form åt den. Den moderna svenska som vi talar i dag, kallad nusvenska, uppstod runt förra sekelskift­et, med hjälp av en stavningsr­eform och modernisti­ska författare som August Strindberg och Selma Lagerlöf, bland andra. Anders Svensson visar i sin bok hur nusvenskan har gått hand i hand med det moderna samhället. Med start år 1900, då ordet nusvenska myntades, följer han de ord som varit på tapeten år för år, ända fram till 2020 års coronahäls­ning.

Uppställt så blir det uppenbart hur ofta det är just språket som, likt ett lackmuspap­per, tidigt förebådar förändring. Ett exempel är när språkvetar­en Rolf Dunås inspirerad­es av finskans praktiska och könlösa pronomen hän, som kan syfta på både han och hon, och föreslog ordet hen för att slippa skriva han eller hon varenda gång skribenten var osäker på kön. Det var 1966, och ordet väcker som bekant fortfarand­e känslor. Andra gånger tycks själva språket bära på revolten, som #metoo 2017, eller du 1967. Ordet du var naturligtv­is inte nytt det året, men i samband med dureformen blev det till ett verktyg i den tidens jämlikhets­strävan. Andra nyord tycks sätta hela tidsandan i blixtbelys­ning, som führer (1933) och Stockholms­syndrom (1973).

SNARARE ÄN EN lärobok är Nusvenska en samling lustfyllda

betraktels­er över 1900 och 2000talens svenskhet. Från en författare som tycker att språk är roligt och som lyckas förmedla den språkglädj­en medan han lär oss skillnaden mellan 1930 års nysvenskar (fascister) och dagens nysvenskar (invandrare). Och att svenska ord kan bli hur långa som helst. Anders Svensson illustrera­r detta med ett 118 bokstäver långt sammansatt ord kopplat till 1978. Och får anledning att både berätta historien om Egill Skallagrím­sson och hur islänninga­r kan ta hjälp av en app för att undvika incest.

 ??  ?? Selma Lagerlöf blev ambassadör för 1906 års stavningsr­eform med
Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige.
Selma Lagerlöf blev ambassadör för 1906 års stavningsr­eform med Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige.
 ??  ??
 ?? (Morfem) ?? Nusvenska – en modern svensk språkhisto­ria i 121 ord Anders Svensson
(Morfem) Nusvenska – en modern svensk språkhisto­ria i 121 ord Anders Svensson
 ?? (Gothia) ?? Återkoppli­ng – stöd, stimulans och lust att lära Helena Wallberg
(Gothia) Återkoppli­ng – stöd, stimulans och lust att lära Helena Wallberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden