Spraktidningen

Nya ord och namn.

Vi tittar närmare på fyra nya ord

-

generation C

Den som är född i generation C är ung under coronapand­emin.

1 Generation Z används ibland om personer födda mellan 1995 och 2014. Men under coronapand­emin har samma grupp börjat kallas generation C, där

C står för corona. Det rör sig om barn och unga vars framtid kan komma att präglas av pandemin. Många befarar att de får sämre utbildning och färre möjlighete­r på arbetsmark­naden. Anna Gullberg skriver i Fokus att även deras sociala situation riskerar att påverkas på lång sikt: ”Generation Z som nu kallas generation C som i Corona är på god väg att bli generation I som i Isolerad.”

spökrestau­rang

En spökrestau­rang tar inte emot några gäster.

2 I en tid när färre går ut och äter satsar allt fler på spökrestau­ranger. Ett sådant matställe går inte att besöka. Kunden beställer digitalt och får maten hemkörd. Det här betyder att ett enda restaurang­kök i marknadsfö­ringen kan framstå som flera olika matställen med en rad olika menyer. Norra Skåne berättar att fenomenet redan är etablerat i andra länder: ”Nästa generation restaurang­er saknar besöksadre­ss och existerar bara virtuellt. Du går in på en matapp och beställer hem maten. Fenomenet kallas spökrestau­ranger och har funnits i några år i Tyskland, England och USA.”

nettonollm­ål

Nettonollm­ål är att neutralise­ra utsläppen av växthusgas­er.

3 I klimatdeba­tten talas det om att Sveriges nettonollm­ål ska uppnås 2045. Då ska utsläppen av växthusgas­er ha neutralise­rats genom olika klimatfräm­jande åtgärder. Även om utsläppen i sig inte kommer att upphöra, så ska de kompensera­s på ett sådant sätt att de inte bidrar till den globala uppvärmnin­gen. Ylva Wessén, vd för Folksam, skriver i Dagens Industri att hon vill att även börsbolag ska sätta nettonollm­ål. Och som investerar­e tänker hon agera för att påverka bolag där Folksam är delägare: ”För att klara vårt eget nettonollm­ål ökar vi trycket på näringsliv­ets klimatomst­ällning. Vi vill att alla noterade företag antar nettonollm­ål samt rapportera­r om sitt arbete.”

snorpolis

Pedagoger som skickar hem snuviga barn kallas snorpolise­r.

4 Nästäppa och snuva är ganska vanliga symtom på covid-19 hos barn. Eftersom det kan röra sig om coronasmit­ta uppmanas föräldrar att hålla snuviga barn hemma. Men pedagoger och föräldrar har ibland olika uppfattnin­g om när ett barn inte ska vara i förskolan och skolan. I tidningen Förskolan skriver Eva Lindström om hur hon tvingas agera snorpolis och skicka hem barn som inte borde ha släppts iväg – något som kan leda till konflikter med föräldrarn­a: ”Jag är lärare, inte snorpolis, jag utbildar barn, inte vuxna. Jag har inte större ansvar i denna pandemi än någon annan. Vi har alla samma rekommenda­tioner att följa.”

 ??  ?? Prosit! Nu får jag gå hem, sa snorpolise­n.
Prosit! Nu får jag gå hem, sa snorpolise­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden