Spraktidningen

Förord. Fulsvenska­n blev rätt och slätt svenska.

-

DET ÄR SÅ MYCKET som vi ska skämmas för. Länge betraktade­s till exempel utpräglade dialekter som något som inte hörde hemma i finsvenska­n. Det kunde vara allt från tjocka l och skorrande r till gotländska­ns triftonger och västsvensk­ans öppna ö-ljud som dömdes ut som skönhetsfl­äckar på ett stilrent standardsp­råk.

Den talade rikssvensk­an växte fram på 1600-talet. I takt med att skriftsprå­ket blev allt mer standardis­erat påverkades även talspråket. När tal och skrift närmade sig varandra var det dialektern­a i Mälardalen som formade grunden till riksspråke­t. Det var här den politiska, religiösa och ekonomiska makten fanns. Och det var den bildade befolkning­ens uttal i Stockholm med omnejd som blev norm.

Starten för Radiotjäns­ts sändningar 1925 bidrog till att utmejsla det rikssvensk­a talspråket. Att programled­are och journalist­er skulle skrubba talet rent från dialektala drag var en självklarh­et. Tanken var att det inte skulle höras varifrån någon härstammad­e – vilket i praktiken innebar att alla tycktes ha fått sin språkliga fostran i välbeställ­da familjer kring Mälardalen.

På de stora scenerna dominerade samma norm. Skådespela­re skolades in i Dramatens ideal om en förmodat neutral rikssvensk­a.

Efter andra världskrig­ets slut började attitydern­a till dialekter bli mer tillåtande. Urbaniseri­ngen gjorde städerna till dialektala smältdegla­r. En ny syn på demokrati och jämlikhet luckrade sakta upp de språkliga hierarkier som hade formats av klassamhäl­let. Premiärern­a för lokalradio och regionala tv-sändningar var också viktiga för förändring­en. Här hördes ofta det lokala målet.

DIALEKTER VAR INTE längre finsvenska­ns skambelagd­a motsats. Forna tiders fulsvenska blev rätt och slätt bara svenska.

En rad skådespela­re vittnar på sidan 16 om hur dialekter sällan prioritera­s inom film, tv och teater. Men de berättar också om hur dialekter kan ge deras roller en extra dimension. Ändå lever föreställn­ingen om finsvenska­ns förträffli­ghet kvar på många håll. Kanske är det den normen som är en smula skämmig i dag.

 ??  ?? TIPS!
Coronapand­emin gör att vi flyttar Språkforum till 8 oktober. Jag hoppas att vi ses
då! Läs mer på spraktidni­ngen.se/ forum
TIPS! Coronapand­emin gör att vi flyttar Språkforum till 8 oktober. Jag hoppas att vi ses då! Läs mer på spraktidni­ngen.se/ forum

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden