Spraktidningen

Anander har dött ut som förnamn

- Daniel Solling, Institutet för språk och folkminnen

?

Jag skulle vilja veta mer om förnamnet Anander, som finns belagt 1862. Är det en form av ett annat namn? Var det kanske vanligare vid den tiden? – Kersti

!

Det finns ingen i Sverige i dag som heter Anander i förnamn. Den senaste med det förnamnet verkar ha avlidit 1991. Namnet verkar under sent 1800-tal och 1900-talet ha förekommit från Hälsinglan­d och norrut samt i Småland och i Dalsland. Namnet var mycket ovanligt överallt där det förekom. Det är inte helt säkert varför namnet förekom i just dessa landskap. För Dalsland och Jämtland skulle man eventuellt kunna se en koppling till norska förhålland­en. Det finns tre möjliga förklaring­ar till namnet. Det skulle kunna vara en variant av Anund.

Redan under medeltiden – det finns ett belägg från 1465 – förekommer varianten Anandh till Anund. Ett kvinnonamn Ananda förekom i Norge och Sverige på 1800-talet och i liten utsträckni­ng finns det kvar som förnamn i Sverige i dag. Ananda sägs av norska namnforska­re vara en kvinnlig form av Anund.

Ett annat alternativ är att det är en analogibil­dning till Alexander, det vill säga att man har skapat namnet Anander

efter ett mönster som Alexander, ett förnamn som låter lärt och med rötter i klassisk grekiska. Ett tredje alternativ är att ett efternamn Anander

använts som förnamn. Det förekommer historiskt att efternamn kunde börja användas som förnamn. Anander som efternamn i Sverige finns belagt sedan andra hälften av 1600-talet. Av dessa tre möjlighete­r anser jag att den första är troligast, nämligen att se förnamnet Anander som del av ett litet namnkluste­r kring det nordiska namnet Anund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden