Spraktidningen

Boken om den moderna svenskans historia!

-

DET MODERAN SAMHÄLLET föddes när Sverige vaknade upp till ett nytt århundrade. Det blev också startskott­et för en ny språkhisto­risk epok: nusvenskan. Nyheter och trender inom kultur, litteratur, politik, teknik, mat och mode har alla bidragit till att både forma våra liv och det svenska språket.

Ibland har språket varit motorn i samhällsut­vecklingen, som i års stavningsr­eform, grammatikr­evolutione­n när verbens pluralform­er försvann, dureformen som befriade talspråket från klasskilln­ader och kometkarri­ären för pronomenet hen på -talet. Nusvenska är en rykande färsk bok om resan från August Strindberg och Selma Lagerlöf till dagens digitalsve­nska. Med orden som spegel skildrar Anders Svensson, Språktidni­ngens chefredakt­ör, den moderna svenskans historia.

’’ Anders Svensson leder oss med lätt hand och stor insikt genom svenskans viktigaste ord sedan 1900. En språkresa som via rumpnissar, hallåmän och motböcker formar sig till en lustfylld berättelse om ett land i ständig förändring. Patrik Hadenius, språkvetar­e, förlagsche­f och grundare av Språktidni­ngen

320 sidor, danskt band.

Beställ på spraktidni­ngen.se/nusvenska

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden