Spraktidningen

Sprak forum

Välkommen till en lärorik och underhålla­nde dag om språk! Öka dina kunskaper om hur du använder det svenska språket. Vi garanterar att du lär dig saker som du har nytta av såväl på jobbet som privat.

-

Så skriver du begripligt

Nya studier avslöjar vilka texter som är lättlästa.

Gabriella Sandström visar vägen till knepen som gör texter begripliga för så många som möjligt. Gabriella Sandström är språkvårda­re på Språkrådet.

Svenska grammatike­ns fällor

Svenskans grammatik gillrar många fällor för den som lär sig språket. Sara Lövestam avslöjar vad som ställer till problem för andraspråk­stalare. Sara Lövestam är författare och föreläsare.

Rätt ord i rätt sammanhang

Att välja ord efter mottagare är viktigt.

Åsa Holmér tipsar om hur du hittar orden som ger rätt nivå på texten.

Åsa Holmér är språkvårda­re på Språkrådet.

Från hiphop till litteratur­ens klassiker

Petter var anföraren för en våg av svensk hiphop. Du möter honom i ett samtal om litteratur­ens betydelse, texthantve­rk och dyslexi.

Petter är artist och författare.

Fucking svenska

Inlånade svordomar som shit och fuck är grövre i engelska. Kristy Beers Fägersten talar om hur de bidrar till att bevara kraften i svenska svordomar. Kristy Beers Fägersten är forskare i engelska.

Svenska dialekter på kartan

Mikael Parkvall undersöker spridninge­n av dialektord. I vilken del av Sverige heter det ostkrokar? Och var är det givet att säga ostbågar? Mikael Parkvall är forskare i lingvistik.

Bota din inre akademiker

Jonas Fredén, själv akademiker, berättar om handfasta men vassa knep som gör dina texter enklare, mindre styltiga, och mer lästa.

Jonas Fredén är journalist och skrivlärar­e.

Språket i kontaktann­onser

I kontaktann­onser försöker vi finna den rätta.

Josefin Englund skildrar orden och uttrycken vi har använt när vi har sökt efter kärleken. Josefin Englund är forskare i historia.

Svenska språket enligt Birgitta

Björn Carlberg ligger bakom tv-serierna Kjell och Operation Klotty. Han tar med sig Birgitta som ger sin högst personliga syn på svenska språket. Björn Carlberg är dockspelar­e, regissör och manusförfa­ttare.

Med reservatio­n för ändringar!

 ??  ?? Succédagen om språk är tillbaka! Jonas Fredén Gabriella Sandström Mikael Parkvall Birgitta (och Björn Carlberg) Josefin Englund Petter Kristy Beers Fägersten Åsa Holmér Sara Lövestam
Succédagen om språk är tillbaka! Jonas Fredén Gabriella Sandström Mikael Parkvall Birgitta (och Björn Carlberg) Josefin Englund Petter Kristy Beers Fägersten Åsa Holmér Sara Lövestam

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden