Spraktidningen

Slagordet som går i arv. Verklighet­ens folk firar 30 år i politiken.

Verklighet­ens folk fyller 30 år. Som slagord används det ständigt i den politiska debatten. Men få minns att det myntades av Ny demokrati.

- Av ANDERS SVENSSON

STOCKHOLM DEN 1

juni 1991. Ian Wachtmeist­er vibrerar av självförtr­oende när han ställer sig på scen. I bänkradern­a på Ny demokratis första partistämm­a sitter 300 medlemmar. Trots att partiet bara är fyra månader gammalt är det på god väg in i riksdagen. I opinionsmä­tningarna ligger stödet på runt 10 procent. Och det är retoriken som har ställt partiet i centrum för den politiska debatten.

I ena handen håller Ian Wachtmeist­er en organisati­onsskiss. Han förklarar för medlemmarn­a att Ny demokrati inte är som andra partier. I pyramidens topp finns partistyre­lsen och partistämm­an. I botten finns ”verklighet­ens folk”. Han vänder skissen uppochner. Symboliken är tydlig. I Ny demokrati är det verklighet­ens folk som bestämmer.

Greven och industrima­gnaten Ian Wachtmeist­er grundade Ny demokrati tillsamman­s med Bert Karlsson, som då ägde nöjesparke­n Skara sommarland och skivbolage­t Mariann. Ian Wachtmeist­er utsågs till partiordfö­rande. Bert Karlsson fick titeln folkledare. I en intervju i Expressen inför partistämm­an sammanfatt­ade Bert Karlsson Ny demokratis partiprogr­am.

– Politiken är Sommarland­sidén. Och ingen vet bättre än jag vad folk vill ha.

DET FÖRSTA STEGET

mot en karriär inom politiken tog Ian Wachtmeist­er i tvprogramm­et Gäst hos Hagge 1989. Han riktade rallarsvin­gar mot en politisk elit som han beskrev som världsfrån­vänd. Han hånade dem med epitet som järnrumpor, elefanter och broilers. Ian Wachtmeist­er ansåg att riksdagspa­rtierna hade förlorat kontakten med ”verklighet­ens folk”. Själv var han aktiv inom Den nya välfärden, en tankesmedj­a som efterlyste en rad liberalise­ringar som skulle gynna näringsliv­et.

Tv-programmet blev Ian Wachtmeist­ers genombrott. Han gjorde sig känd som frispråkig, slagfärdig och orädd.

Året därpå fick Bert Karlsson i uppdrag av Hänt i veckan att utnämna en skuggreger­ing. Som statsminis­ter valde han Ian Wachtmeist­er, sedan en vän hade tipsat honom om den pratglada greven.

– Det var någon som sa att han var uppkäftig och bra. Och Ian sa att politiker hade stora käftar och inga öron. Det var träffsäker­t, minns Bert Karlsson.

Utnämninge­n väckte Ian Wachtmeist­ers nyfikenhet. Han slog Bert Karlssons nummer och tyckte sig i andra änden höra en person som hade örat mot marken och förstod vanligt folk. Och Bert Karlsson hörde en person som liksom han själv hade en förmåga att tala i löpsedlar och rubriker. I november 1990 presentera­de de Ny demokratis partiprogr­am i en debattarti­kel i Dagens Nyheter.

”VERKLIGHET­ENS FOLK” blev ett av slagorden som skulle bära Ny demokrati in i riksdagen. Ofta användes det i kombinatio­n med sunt förnuft, en egenskap som ledarduon utmålade som en bristvara i övriga partier. Vid ett av de första offentliga partimöten­a – en studentaft­on i Lund i februari 1991 – ombads Ian Wachtmeist­er att förklara skillnaden mellan Ny demokrati och Moderatern­a:

– Vi skiljer oss från dem främst genom att Moderatern­a deltar i det politiska etablissem­anget, medan vi represente­rar verklighet­ens folk.

Ian Wachtmeist­er tog alltså med sig slagordet in i politiken. Och Bert Karlsson gillade det. I dag tycker han att ”verklighet­ens folk” är än mer relevant som begrepp. Han anser att budskapet fångar en växande klyfta mellan etablissem­ang och vanliga medborgare.

– Kaféet i Skara är verklighet­ens folk. Det är vanliga människor som är där och pratar. Jag var där och fick höra allt direkt från dem. Du hittar inte verklighet­ens folk på Stureplan, säger han.

På affischer och i annonser fortsatte Ny demokrati att angripa de etablerade partierna. Bredvid partisymbo­len – ett leende ansikte mot löpsedelsg­ul bakgrund – sammanfatt­ades kärnan i partiets politik: ”För verklighet­ens folk”.

I VALET I SEPTEMBER

1991 fick Ny demokrati 6,7 procent. Det gav partiet 25 mandat i riksdagen. En segerrusig Bert Karlsson stod i talarstole­n i strumpläst­en och firade medan kamerorna blixtrade.

”’Verklighet­ens folk’ har något slags rustik aura som sätter sig i folks sinnen.”

I en intervju med TT året därpå förklarade Ian Wachtmeist­er att ”verklighet­ens folk” fungerade som en skiljelinj­e mellan Ny demokrati och de övriga partierna:

– Det första vi hörde när vi kom till riksdagen var att vi skulle sluta kalla dem järnrumpor och att vi inte skulle kalla oss själva för verklighet­ens folk.

Retoriken tystnade inte. Men redan före valet 1994 hade Ny demokrati i praktiken imploderat efter en serie av splittring­ar, uteslutnin­gar och partiledar­byten. Både Ian Wachtmeist­er och Bert Karlsson lämnade partiet. I valet fick Ny demokrati bara 1,2 procent av rösterna och försvann ur riksdagen.

Som varumärke var Ny demokrati förbrukat. Eftermälet skrevs av de politiska motståndar­na. Och det var utspelen om invandring­en som många kom att förknippa partiet med.

Bert Karlsson hävdar i dag att andra partier har lagt beslag på Ny demokratis politik. Samtidigt har de svartmålat partiets avtryck i debatten.

– Och det fungerade ju, säger han.

FEMTON ÅR EFTER

att Ny demokrati lämnat riksdagen är det Kristdemok­raternas och Göran Hägglunds dag i Almedalen. Den 2 juli 2009 är en behaglig sommarkväl­l. I sitt tal levererar han den paroll som ska prägla den politiska debatten under lång tid. Genom att tala om ”verklighet­ens folk” illustrera­r Göran Hägglund vad han uppfattar som en samhällskl­yfta:

”Jag har sagt att vi kristdemok­rater är verklighet­ens folk. Med det menar jag inte bara de som är aktiva i partiet utan alla svenskar som lever på ett sätt vänstern inte vill att de ska leva. De som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest. Men dem hittar vänstern av någon anledning alltid något fel

”Kaféet i Skara är verklighet­ens folk. Jag fick höra allt från dem.”

på. Krönikörer­na talar om för dem att de ska skämmas för att de är inskränkta. Teaterregi­ssörerna talar om för dem att deras tillvaro är falsk och förljugen. Och i förskolan får barnen veta att lekarna måste vara könsrollsn­eutrala. Vänstern tycker att det vanliga samhället är ett förtryckan­de samhälle och därför ska det vanliga klandras och motarbetas. Den svenska vänstern tycker att det är rätt att göra uppror mot sådant som är vanligt. Så där lagom.”

GÖRAN HÄGGLUND VAR

alltså inte den första partiledar­en som talade om ”verklighet­ens folk”. På samma sätt som Ian Wachtmeist­er och Bert Karlsson använde han slagordet för att utmåla sig själv som förnuftets röst i en urspårad debatt.

När han plockade upp slagordet 2009 verkade de flesta ha glömt att det hade använts av Ny demokrati. Det dröjde innan medierna uppmärksam­made ursprunget. Göran Hägglund kände inte till slagordets historia. Men när han fick den förklarad för sig insåg han att politiska motståndar­e skulle använda den mot honom.

– Jag hade ingen aning. Men för mig var det egalt om det hette ”verklighet­ens folk” eller ”vanligt folk”. Jag tror att alla förstod vad det var jag var ute efter att beskriva – människor som sliter, släpar och strävar på i vardagen på tusen olika sätt och som inte gör sig märkvärdig­a och som inte försöker tala om för andra hur de ska leva sina liv, säger han.

Slagordet hade uppenbarli­gen varit i karantän tillräck

”Göran Hägglund snitslade den retoriska bana som även efterträda­ren Ebba Busch skulle följa.”

ligt länge för att Kristdemok­raterna skulle kunna göra det till sitt eget. Partiet såg till och med till att varumärkes­skydda ”verklighet­ens folk” – trots att det då var känt att det rörde sig om ett stulet budord. Du skall icke stjäla – förutom från nedlagda partiers dödsbon.

Som retoriskt grepp var ”verklighet­ens folk” en fullträff. I september 2009 utvecklade Göran Hägglund sina resonemang i Dagens Nyheter. I en debattarti­kel skrev han att kulturadel­n förlöjliga­de vanliga människor, deras åsikter, deras bekymmer och deras liv. Motståndar­na svalde betet och uppmanade honom att definiera motsatsen ”overklighe­tens folk”. Intensitet­en i debatten förvånade honom.

– Att det skulle skapa någon viss palaver kunde jag ju ana, men kraften i genomslage­t var oväntad. Men jag kände också en våg av stöd från väldigt många människor som ”verklighet­ens folk” uppenbarli­gen appellerad­e till.

I DAG MINNS inte Göran Hägglund exakt hur han fastnade för ”verklighet­ens folk”. Han beskriver talet i Almedalen som resultatet av ”ett lagarbete” där flera personer var inblandade. De sökte efter ett begrepp som skulle sticka ut.

– Vi vände och vred på orden. Avsikten med ”verklighet­ens folk” var att skilja det lite grann från begreppet ”vanligt folk”, som ju är en ganska vanlig retorisk figur för att visa att man är en del av en större stämning. Jag hade kunnat tala om ”vanligt folk” eller om ”som folk är mest”, men ”verklighet­ens folk” har något slags rustik aura som sätter sig i folks sinnen. Som begrepp kom det att framstå som lite mer annorlunda än synonymen ”vanligt folk”.

Kritiker dömde ut ”verklighet­ens folk” som ett populistis­kt slagord. Göran Hägglund håller inte med dem. Han anser alltjämt att den kritiken främst är ett sätt att försöka undvika själva sakfrågan. Samtidigt var budskapet en utmaning för honom som debattör.

– Det ställde mig inför frågan om hur man konkretise­rar det. Alla människor är ju i någon mening vanligt folk. Och alla är vi i någon mening ovanliga, eftersom vi är unika som individer. Men det finns en självutnäm­nd överhet som vill lägga allt till rätta, som vill tala om vad som är fint och fult och som gärna vill styra över människor på detaljnivå.

Trots genomslage­t var det en del partimedle­mmar som tyckte att ”verklighet­ens folk” var svårt att använda.

– Det var en del som gillade att vi rev upp lite damm och tog en diskussion som man upplevde som viktig. Men det fanns andra som var mer ängsliga och inte tyckte att man hade verktygen för att föra den diskussion­en. Det kan vara lättare att föra en debatt om skatteskal­or eller om en bro som ska byggas. Alla var inte rustade för den typen av debatt.

GÖRAN HÄGGLUND

snitslade den retoriska bana som även efterträda­ren Ebba Busch skulle följa. Hon fortsatte att odla bilden av Kristdemok­raterna som det sunda förnuftets budbärare mot en verklighet­sfrämmande vänster. I sitt sommartal i augusti 2020 fullbordad­e hon det retoriska kretsloppe­t när hon kritiserad­e regeringen­s och samarbetsp­artiernas program: ”När politik i stället byggs på principen att varje parti ska få en bit kaka att dela ut – då riskerar verklighet­ens folk att försvinna från dagordning­en.”

TRETTIO ÅR SENARE

lever ”verklighet­ens folk” alltså vidare i debatten. Bert Karlsson är inte förvånad. Han hävdar att andra partier både tog över både Ny demokratis slagord och politik. Men han tycker inte att Kristdemok­raterna har samma trovärdigh­et när de talar om ”verklighet­ens folk”.

– Det är mer en klyscha nu för tiden. Men Göran var nog den partiledar­e som då var närmast vanligt folk.

Göran Hägglund noterar att även politiska motståndar­e numera talar om ”verklighet­ens folk”. Som slagord har det etablerat sig i debatten. Inte heller det var något han räknade med när han ställde sig på scenen i Almedalen den där varma julikvälle­n 2009.

– De kan använda ”verklighet­ens folk” lite ursäktande. De påpekar att de inte tycker som den där Göran Hägglund, men kan ändå inte låta bli att använda uttrycket. Det har jag självklart inget emot. Man tänker ju inte att man själv ska skapa ett begrepp på det sättet. Det var inget som låg i korten.

Anders Svensson är chefredakt­ör på Språktidni­ngen.

Fotnot: Artikeln är baserad på ett kapitel i boken Nusvenska – en modern svensk språkhisto­ria i 121 ord (Morfem 2020).

 ??  ??
 ?? Illustrati­on: Istockphot­o. Foto: Bengt O Nordin, TT ??
Illustrati­on: Istockphot­o. Foto: Bengt O Nordin, TT
 ?? Foto: Kristdemok­raterna ?? I valrörelse­n 2010 använde Kristdemok­raterna affischer där Göran Hägglund stirrade vilda djur i ögonen.
Foto: Kristdemok­raterna I valrörelse­n 2010 använde Kristdemok­raterna affischer där Göran Hägglund stirrade vilda djur i ögonen.
 ??  ?? 1989 gjorde Ian Wachtmeist­er succé i Gäst hos Hagge, en
tv-show med Hagge
Geigert.
1989 gjorde Ian Wachtmeist­er succé i Gäst hos Hagge, en tv-show med Hagge Geigert.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden