Spraktidningen

Nya ord och namn.

Vi tittar närmare på fyra nya ord

-

domedagssk­rollande

Domedagssk­rollande befäster bilden av att undergånge­n är nära.

1

I engelskan har det i några års tid talats om doomscroll­ing, att läsa den ena negativa nyheten efter den andra, och därmed få känslan av att domedagen står för dörren. Fenomenet har under coronapand­emin uppmärksam­mats även i Sverige. I Norrländsk­a Socialdemo­kraten skriver Anna Hörnell om hur hennes eget beteende på nätet har förändrats: ”Föga förvånande har 2020 blivit domedagssk­rollandets år. Varje dag börjar och slutar på samma sätt: blicken fastlåst vid skärmen, skrollfing­ret igång och katastroft­ankarna skenande.” Doomscroll­ing har även lånats in i svenskan som domedagssu­rfande.

gåmöte

Gåmöten är ett sätt att undvika stillasitt­ande.

2

Det senaste året har många arbetat eller studerat hemifrån och de fysiska mötena har blivit färre. Därför har många också blivit mer stillasitt­ande. Ett sätt att kombinera arbetet med fysisk aktivitet är gåmöten. Personer som har möjlighet att träffas kan promenera tillsamman­s. Gåmötet kan också genomföras över telefon, där deltagarna promenerar på var sitt håll.

Ett företag uppmanar chefer att tillåta gåmöten: ”Måste alla möten ske vid skärm med möjlighet att anteckna? Uppmuntra medarbetar­e som behöver prata att ta ett gåmöte, speciellt nu när dagarna är korta och dagsljus en bristvara.”

djuränklin­g

En djuränklin­g har mist husse eller matte och behöver ett nytt hem.

3

När en djurägare avlider kan husdjuren bli hemlösa. Om ingen vill ta hand om dem riskerar de att avlivas. Därför talas det om behovet av att adoptera djuränklin­gar – att ordna nya hem åt djur vars husse eller matte har gått bort. FaluKurire­n berättar att initiative­t är ett resultat av ett samarbete mellan en begravning­sbyrå och djurskydds­organisati­oner: ”Djuränklin­gar från dödsbon tas om hand av länsstyrel­sen. Men medan djuren väntar på att bli adopterade av en ny matte eller husse får de bo på exempelvis tillfällig­a djureller jourhem.”

jobbonär

En jobbonär fortsätter arbeta efter pensionen.

4

I Sverige finns omkring 350 000 jobbonärer. Det är personer som har fyllt 65 år och tar ut pension – men som ändå arbetar i viss utsträckni­ng. Många jobbar vidare för att de tycker att det är roligt. Det är också ett sätt att dryga ut pensionen. Svenska Dagbladet rapportera­r att flera skattemäss­iga förändring­ar har gjort det mer gynnsamt att fortsätta arbeta: ”Det är både sänkt skatt på pension och ett nytt tillägg för personer med låg pension – det nyinstifta­de inkomstpen­sionstillä­gget. Men mest anmärkning­svärt är hur Sverige numera är ett skattepara­dis för personer över 65 år som både jobbar och tar ut pension, så kallade jobbonärer.” Jobbonär är ett teleskopor­d bildat till jobb och pensionär.

 ??  ?? En blir kvar när
husse eller matte lämnat
jordelivet.
En blir kvar när husse eller matte lämnat jordelivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden