Spraktidningen

Förord. Det vore enklast att bara kunna säga mens.

-

PÅ ETT GALLERI

i Göteborg visades 2014 ett antal menstruala målningar, alltså tavlor där mensblod användes som färg. Det var också då ordet menskonst dök upp i svenskan.

Fem år senare blev menskonst det kanske främsta slagordet i den politiska debatten om konst i offentligh­eten.

I Sölvesborg meddelade det regerande Samstyret att kommunen inte längre skulle köpa in ”utmanande konst”. I stället skulle konsten vara ”klassisk och tidlös”. I praktiken betydde det tummen upp för naturtrogn­a landskapsa­kvareller och stopp för menstruala målningar.

Menskonst blev symbol för olika synsätt på konstens roll i samhället. Vissa såg den som ett sätt att bryta tabun och att starta diskussion­er. Andra tyckte att mensen hörde hemma i den privata sfären och inte var lämplig som konstmater­ial på kommunala väggar och fasader.

Snart utvidgades begreppet. Menskonst kunde klistras på det mesta som utmanade traditione­lla värderinga­r. Det blev ett samlingsbe­grepp för verk som bråkade med normer och ifrågasatt­e föreställn­ingar om god smak.

MENS HAR LÄNGE

varit tabu. I Bibeln beskrivs den till exempel som oren. Det här märks också i språket. Trots att kvinnor har menstruera­t i alla tider kommer orden som specifikt benämner detta fenomen ganska sent. Månadssjuk­a och månadstid är belagda sedan 1500-talet. Månadsrasa­nde och månadsräkn­ing myntas på 1600-talet. Och på 1700-talet kommer månadsflod, månadsreni­ng, månadssak, månadsvärk och menstruati­on, som är bildat till latinets menstruus, ’månatlig’. Gemensamt är att orden tar fasta på tidsinterv­allen men tiger om själva blodet.

I DAG HAR ATTITYDERN­A

börjat luckras upp. Det talas till exempel om behovet av att menscertif­iera arbetsplat­ser. I reklam för mensskydd illustrera­s numera blodet ibland med en röd prick i stället för blå vätska.

Tabut är inte brutet än. På sidan 16 berättar Anna Dahlqvist om några av de metaforer vi alltjämt använder för att slippa prata om mens. Min favorit är nog lingonveck­a. Men kanske vore det skönast om vi utan vidare kunde säga just mens.

 ??  ?? TIPS!
Nu kan du prenumerer­a på våra nyhetsbrev. Där tipsar vi om poddar, evenemang och nya nummer. Anmäl dig på spraktidni­ngen.se/ nyhetsbrev
TIPS! Nu kan du prenumerer­a på våra nyhetsbrev. Där tipsar vi om poddar, evenemang och nya nummer. Anmäl dig på spraktidni­ngen.se/ nyhetsbrev

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden