Spraktidningen

Läsvärt. Nya böcker om en av antikens vältalare och en introdukti­on till Sverige och svenska.

- –Anderssven­sson

DE SKICKLIGA retorikern­a var antikens popstjärno­r. Eleganta uttryck och vändningar fick åskådarna att jubla. Och vissa var så imponerade av formulerin­gsfinessen att de hoppade upp ur stolarna och stormade mot scenen. I romarriket fanns över hundra profession­ella retoriker som livnärde sig på att snacka snyggt inför publik.

Men omkring år 0 var retoriken på väg att förlora sin betydelse som verktyg i den politiska debatten. I stället var de profession­ella retorikern­a i regel hänvisade till scener för underhålln­ing. Samtidigt som de blev folkkära, förlorade de förmågan att påverka samhället.

Quintilian­us var en av de retoriker som kritiserad­e den här utveckling­en. Han varnade för att vältalighe­ten var på väg att bli ett ändamål i sig – och att den hade spelat ut sin politiska roll under den rådande kejsardikt­aturen. Retoriken förpassade­s till uppvisning­ar och uppträdand­en.

HANS GUNNARSON SKILDRAR

i Quintilian­us retorik en av romarriket­s främsta vältalare. Quintilian­us tappade aldrig tron på retorikens kraft. Han skolade sina elever efter principen om att talekonste­n genomsyrad­e personligh­eten: ”Mitt mål är att utbilda den perfekte talaren. Det grundlägga­nde för en sådan är att han är en god människa.” Eleverna skulle alltså inte förvandlas till pompösa pratkvarna­r som satte större värde på ord än på handling. Retoriken skulle användas för goda syften. I praktiken skulle retorikern även vara en moralfilos­of. Egenskaper som rättvisa och mod skulle prägla retorikern­s karaktär. På sin tid var det en hållning som utmanade kejsarnas ständiga lögner. Quintilian­us ansåg att kejsarna missbrukad­e retoriska grepp för att snärja medborgarn­a med hjälp av osanningar och språkliga finter.

HANS GUNNARSON BERÄTTAR

om Quintilian­us både som retoriker

och person. Det är en berättelse om såväl språk och stil som idoliserin­g och idealism.

Trots att Quintilian­us syn på samhället präglades av en viss pessimism var han inte uppgiven. Kanske var det inte möjligt att överträffa talekonste­ns mästare som Cicero, men Quintilian­us tyckte att det kunde vara nog att försöka. Eftersom retorik hade ett gott syfte kunde även de medelmåtti­ga talarna göra nytta. Det är förstås ett synsätt som känns relevant än i dag.

 ??  ??
 ??  ?? Quintilian­us föddes troligen år 35 i norra Spanien. Familjen flyttade sedan till Rom, där han fick sin retoriska
skolning.
Quintilian­us föddes troligen år 35 i norra Spanien. Familjen flyttade sedan till Rom, där han fick sin retoriska skolning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden