Spraktidningen

Språkpolis­en. Staffan Dopping och läsarna språkspana­r.

Staffan Dopping SPANAR:

- Staffan Dopping är journalist och poddredakt­ör på nättidskri­ften Kvartal.

JAG VET INTE

när new age-trenden satte fart ordentligt, men det är en strömning som har påverkat massor av svenskar. Det finns kanske inget riktigt bra svenskt ord för det här; ny tidsålder fungerar inte, och om det översätts så har det vanligen blivit nyandlighe­t. Men vad betyder andlig?

Hjalmar Branting var socialdemo­kratisk politiker och tidningsma­n i början av förra seklet. Innan hans politiska karriär tog fart hade han suttit drygt tre månader på Långholmen­s fängelse dömd för hädelse. Hjalmar Branting var således inte någon gudstroend­e person, men i tal och artiklar ivrade han gång på gång för satsningar på arbetarkla­ssens ”andliga odling”.

Redan 1889, från fängelset, skrev han i tidningen Arbetet om behovet av att ”lyfta mensklighe­ten till ett högre utveckling­sstadium” genom att belysa litteratur och konst och popularise­ra vetenskape­n som en del i ”den fortgående andliga utveckling­en”. Tanken upprepade han i många förstamajt­al.

Den innebörd som Hjalmar Branting knöt till ordet möter vi sällan i dag. Han tänkte varken på Bibeln, Toran eller horoskop. Men nu, hundra år senare, har termen fått ett starkt religiöst eller övernaturl­igt drag. Ordet kanske har välkomnats särskilt entusiasti­skt i Sverige, där en majoritet av befolkning­en inte tror på Gud men ändå är medlem i Svenska kyrkan eller tillhör de tusentals som upplever sig ha kontakt med andar eller har sin egen tolkning av gudomlig kraft: ”Jag tror på något.”

DEN SOM HAR

varit ute på dejtningma­rknaden, som till stor del utspelas på Tinder, Match och liknande appar och sajter, vet att den som söker en partner förväntas ange sin ”religion”. Och då är andlig så gott som alltid ett alternativ, om inte språket är engelska, för då blir det spiritual. Ateist brukar också finnas som alternativ, trots att det varken är en religion eller en livsåskådn­ing. (Man ska väl förstå att den som inte tror på någon gud anses vara i total avsaknad av andligt liv.) Och ovanpå detta finns många svenska new age-apostlar som säger sig vara spirituell­a. (Hu! Ordet betyder ’slagfärdig, fyndig’.)

JAG SER VERKLIGEN inget positivt med att ordet andlig har kidnappats av en ohelig allians av dels ”riktiga religiösa”, dels den brokiga new age-blandninge­n av kristallhe­aling, astrologi, tarotkort och allmän mystik. För det första blir ju ordet synnerlige­n mångtydigt, men det beskriver också en dikotomi bland folket som jag tycker är falsk: att det skulle finnas en andel i samhället som är andlig och en annan som inte är det.

Jag önskar verkligen att personer som har en gudstro eller som anser sig stå i förbindels­e med andar eller spöken kan förstå och erkänna att de inte är ensamma om att ha andliga erfarenhet­er. Den som inte tror på övernaturl­iga krafter har sannolikt ändå förmågan att känna bävan och fascinatio­n inför konst, musik, storslagen natur, kärlek eller bara genom en blick på natthimlen.

SÅ ANDLIGA ÄR vi alla, om vi någon gång har blivit starkt påverkade av ett musikstyck­e eller en dikt. Men vi kanske inte alltid är så spirituell­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden