Spraktidningen

Vi behöver lekfolk och lekkvinnor

- – Agneta Lejdhamre

”Fastna inte på orden!” Så lyder en rubrik på en krönika i Språktidni­ngen 2/2021. Jahaja! tänker jag och börjar läsa: ”En av de riktigt stora skillnader­na mellan lingvister och lekmän ...” Redan där fastnar jag. Utan könskorrig­ering kan jag nämligen inte bli lekman. ”Fjantigt, överkänsli­gt!” hör jag vina genom rymden. ”Man som pronomen eller substantiv i sammansätt­ningar anses väl ändå vara ett etablerat ord för människa?!”

Visst, redan Aristotele­s tyckte sig kunna fastställa att kvinna blev det foster som växte upp i ogynnsamma förhålland­en i mammas livmoder.

Jag läser vidare: ”Ordförråde­t innehåller så lite systematik.” Men se en gång till på lekman. Speglar det något annat än ett system inom vilket kvinnan osynliggör­s?

Vänder jag mig till teologin, en disciplin där jag har min profession, hur ser det ut där? Jo, vartenda betydelseb­ärande begrepp, vartenda högpotent ord för den gudom vi kristna tillber konnoterar man. Nog ligger i detta ett tydligt system i öppen dager? Ett system som särskiljer och rangordnar man och kvinna ...

Vad göra med lekman? Som tur är ligger begreppen lekfolk och lekkvinna och bara väntar på att nyttjas i alla sammanhang där inte enbart män avses.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden