Spraktidningen

andra stridbara slagord

-

FOLKHEM

I en riksdagsde­batt 1928 formulerad­e Per Albin Hansson Socialdemo­kraternas syn på framtiden: ”Det måste en gång bli så, att klassamhäl­lets Sverige avlöses av folkhemmet Sverige.” ”Folkhem” skulle bli partiets kanske främsta slagord. Det har gått i arv från partiledar­e till partiledar­e. Olof Palme talade till exempel om ”det goda folkhemmet”, Göran Persson om ”det gröna folkhemmet”, Mona Sahlin om ”det röda vackra folkhemmet med gröna starka gavlar” och Stefan Löfven om ”det nya folkhemmet”. Men ordet kom in i den politiska debatten redan under sent 1800-tal. Då var det konservati­va och nationalis­tiska debattörer som talade om folkhemmet. ”Folkhem” användes då ofta i samma sammanhang som ord som fosterland och nation.

ARBETARPAR­TI

Inför valet 2006 ville Moderatern­a utmana Socialdemo­kraterna om jobbpoliti­ken. Partiledar­en Fredrik Reinfeldt och kommunikat­ionschefen Per Schlingman­n spelade högt. Socialdemo­kraterna hade länge betraktat arbetsmark­nadsfrågor som ett eget revir. De räknade också med arbetarnas röster. Denna historik märks inte minst genom det fullständi­ga partinamne­t:

Sveriges socialdemo­kratiska arbetarepa­rti. Ett av de mest uppmärksam­made slagorden i Moderatern­as retoriska omgörning var ”Sveriges nya arbetarpar­ti”. Socialdemo­kraterna rasade mot fräckheten – men det radikala greppet flyttade debatten till Moderatern­as planhalva. Tillsamman­s med ”Sveriges nya arbetarpar­ti” bidrog slagord som ”utanförska­p” och ”arbetslinj­en” till Moderatern­as valframgån­g.

POLITISKT KORREKT

Under tidigt 1990-tal började en intensiv debatt om vad som var ”politiskt korrekt”. Begreppet lånades in från engelskans politicall­y correct. I USA hade det fungerat som ett slagträ i diskussion­er i ett par decennier. I Sverige fick ”politiskt korrekt” alltmer karaktär av skällsord. Det användes ofta av debattörer till höger som hävdade att meningsmot­ståndare till vänster predikade tolerans men praktisera­de motsatsen. Den här kritiken riktades bland annat mot feminister och olika rörelser som kämpade för jämlikhet och minoritete­rs rättighete­r. Men vissa försökte återta begreppet genom att bära epitetet med stolthet. I dessa kretsar sågs ”politisk korrekt” som synonymt med att stå upp för anständigh­et och inkluderin­g. En lång rad sverigedem­okrater har också sagt sig vara stolta över att vara ”politiskt inkorrekta” – där de anser sig säga sanningar som förtigits av andra partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden