Spraktidningen

Den romanska språkfamil­jen

-

FRANSKA

På grund av det germanska inflytande­t skiljer sig det franska språket mest från latinet av dottersprå­ken. De första texterna (från 800- och 900-talen) skrevs på den franska som talades i den norra delen av Frankrike, langue d’oïl. Franska talas av cirka 90 miljoner människor.

OCCITANSKA

Occitanska kallas det språk som talades i södra Frankrike, langue d’oc. Storhetsti­den hängde samman med trubadurly­riken (1000-1400). Därefter tillbakatr­ängdes språket av franskan. Språket talas i dag av drygt en halv miljon personer.

SPANSKA

Av de olika romanska dialektern­a i regionen Hispania segrade kastilians­ka, det officiella namnet på det spanska språket.

De första texterna uppträdde under 1100-talet. Spanska är i dag det romanska språk som talas av flest människor i världen, inte minst i Sydamerika och alltmer i USA. Det finns cirka 460 miljoner spansktala­nde.

KATALANSKA

Från och med 1200-talet etablerade­s katalanska som litterärt språk och fram till 1400-talet fanns en rik litteratur på språket. Det är mycket blomstrand­e i området kring Barcelona. Antalet talare är nästan 7 miljoner.

PORTUGISIS­KA

Ända till 1300talet var portugisis­ka och galiciska samma språk. Portugals expansion till havs har gjort att språket nu talas av nästan 230 miljoner människor i världen.

ITALIENSKA

Italienska är det språk som ligger närmast latinet av syskonsprå­ken. Författare­n Dante bidrog till att sprida den toskanska dialekten på den Apenninska halvön. Toskanskan blev riksspråk. Men den dialektala mångfalden är fortfarand­e stor. Man räknar med cirka 68 miljoner talare.

RUMÄNSKA

Trots att Dacien var romersk provins en ganska kort period, och trots slavernas invasioner har ett romanskt språk bevarats i romarriket­s östra del. De omgivande ländernas språk har påverkat rumänska i ganska hög grad. Cirka 24 miljoner talar rumänska.

RÄTOROMANS­KA

Rätoromans­ka brukar indelas i den schweizisk­a, romansch, och de italienska, ladinska och friuliska. Antalet talare är cirka 50 000.

GALICISKA

Till en början var galiciska ett med portugisis­kan, men den tynade bort. Under 1800-talet fick den dock en renässans. Det är nu officiellt språk i Galicien och talas av cirka 3 miljoner människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden