Spraktidningen

Välkommen tilldetsve­nska

-

Detta är en välkomnand­e bok. Den är till för dig som är ny på svenska och i Sverige och vill veta hur det funkar här, främst på arbetsmark­naden.

När vi nu står vi inför en möjlig framtid där man dels måste kunna svenska, dels fakta om det svenska samhället för att kunna bli svensk medborgare, så kommer Svenska till jobbet lägligt.

Boken baserar sig till stor del på samtal mellan tolv kursdeltag­are, alla nya i landet, och deras två kursledare – bokens författare.

Vi får följa med på tolv ”träffar”, eller kapitel, där de diskuterar allt från hur man söker jobb och skriver cv till hur man ska tolka en bostadsann­ons, känna igen härskartek­niker och vara källkritis­k. Detta varvas med beskrivnin­gar av sådant som svenskans satsmelodi och tilltalsno­rmer. I rutor presentera­s glosor, grammatisk­a klurighete­r, rollspel och språkövnin­gar. Boken är som en skål blandad frukt; läsaren kan plocka lite som hen vill. Varje träff innehåller också samtal under en och samma rubrik: ”Fika och småprata!” – kanske det svenskaste av allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden