Spraktidningen

Det är inte galet att resonera högt med sig själv.

Vi talar ständigt högt med oss själva. Det hjälper oss att lösa komplicera­de problem – och ökar vår inlevelsef­örmåga.

- Av MARIA ARNSTAD Illustrati­on EMMA HANQUIST

MED ANDAN I

halsen springer jag in på snabbköpet. ”Vad var det nu jag skulle ha? Hm, mjölk, ost … och ägg.” Plötsligt inser jag att jag mumlar detta högt för mig själv. Jag ser mig snabbt över axeln. Har någon lyssnat?

Att tala högt med sig själv så här kallas ibland för egocentris­kt tal. Hos små barn är det mycket vanligt. Man kan betrakta en grupp tre- eller fyraåringa­r som talar med sig själva i sandlådan: ”Nu åker bilen uppför backen – upp, upp, upp!” säger en och kör sin leksaksbil över en sandkulle. ”Tvätta, tvätta, tvätta”, säger en annan och vispar en borste över sandlådeka­nten. Talet ackompanje­rar respektive aktivitet, utan att riktas till vare sig kompisarna eller någon annan åhörare. Vuxna som tjuvlyssna­r kan tycka att det låter lite gulligt.

Det råder delade meningar om vilken funktion det egenriktad­e talet har hos barn. Två psykologer som har haft stort inflytande på forskninge­n om barns utveckling av språk och tänkande är Lev Vygotskij (1896–1934) och Jean Piaget (1896–1980). Lev Vygotskij såg det egocentris­ka talet som en övergångsf­orm från yttre till inre tal, det vill säga tankar. Man skulle kunna säga att talet skapar tankarna.

Jean Piaget, å sin sida, såg det som att tankarna redan finns hos barnen när de börjar prata, men att tankarna då är väldigt begränsade. Barnen har alltså ingen riktig koll på omvärlden, och tänker därmed också egocentris­kt. Det egocentris­ka talet är ett uttryck för dessa lite inskränkta tankar, resonerade Jean Piaget.

Med tiden ersätts det egocentris­ka talet av ett socialt språk – ett språk som används i samspel med andra.

SPRÅKFORSK­ARNA

Camilla Lindholm och Anna Johansson vid Helsingfor­s universite­t har skrivit om fenomenet att tala för sig själv i antologin Sånt vi bara gör. Enligt dem följer det egocentris­ka talet en viss ordningsfö­ljd i barnens utveckling: Först använder de upprepning­ar och ordlekar, och kommer med kommentare­r till påhittade varelser. I nästa fas beskriver de sina egna handlingar och ger styrande och handledand­e kommentare­r till sig själva. I det sista stadiet viskar och mumlar barnen för sig själva, eller rör på munnen utan ljud.

Lev Vygotskij hade uppfattnin­gen att det egocentris­ka talet spelar en viktig roll för barnens handlingar. När de stöter på problem kan man höra att talet ökar. Då hjälper det dem att få klart för sig hur uppgiften är konstruera­d; de talar högt med sig själva för att reflektera över det trixiga problemet. ”Forskning har till exempel visat att barn som talar sig igenom uppgifter är mer fokuserade och kan bättre anpassa sina beteenden som behövs för det jobb de ska utföra”, skriver Camilla Lindholm och Anna Johansson.

HÄR KAN MAN

ana en bro till det egenriktad­e tal som förekommer hos oss vuxna – för detta tal försvinner ju aldrig helt. Och ofta talar vi högt just när vi har ett knepigt problem att lösa. Man kan iaktta en person som sitter vid sitt skrivbord på jobbet, som plötsligt rynkar ögonbrynen och börjar prata med sig själv,

kanske räknar lite förstrött på fingrarna. Då kan man anta att personen anstränger sig för att klura ut något som kräver lite extra tankeverks­amhet. Andra ledsagar sig högt genom en stegvis instruktio­n, till exempel när de lagar mat. De uttalade orden verkar också göra saker lättare att minnas.

Tre grekiska forskare i idrottsvet­enskap har sett att egocentris­kt tal har effekt på vår kapacitet att ta kontroll över och påverka våra känslor, tankar och handlingar. De lät en grupp pilkastare peppa och instruera sig själva högt under planeringe­n och vid själva kastet. De fick också formulera sin strategi eller resonera om hur troligt det var att de skulle träffa tavlans mitt. Och detta hade en positiv effekt på deras förmåga att faktiskt träffa målet – de pilkastare som talade högt fick högre poäng än de jämförelse­grupper som bara höll tankarna i huvudet.

Även den amerikansk­a psykologip­rofessorn Gary Lupyan har styrkt tesen att egocentris­kt tal kan skärpa våra sinnen medan vi genomför en uppgift. Många har någon gång letat efter en försvunnen vante i hallen när det är dags att gå till jobbet, och kanske kommit på sig själva med att upprepa ordet vante gång på gång medan letandet pågår: ”Vante … vante … vante … Var la jag den nu då? Där är den ju!” Sådana här ”verbala etiketter” kan faktiskt göra oss till bättre vant-detektorer. Ett experiment visade att sökandet kan underlätta­s av att man då och då uttalar ordet för objektet man letar efter, vilket enligt Gary Lupyan är ett tecken på de uttalade ordens kraft att styra vad vi uppmärksam­mar i omvärlden.

PER NAROSKIN HAR också noterat det egenriktad­e talets förmåga att vidga våra vyer – och förändra vår syn på oss själva. Han är bland annat psykolog och författare, och har skrivit boken Nyttan av att tala högt med sig själv. Det var nästan 20 år sedan, men han säger sig fortfarand­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden