Spraktidningen

Nya ord och namn.

-

kulturbarn

Ett kulturbarn ses i ljuset av sina föräldrars gärningar.

1

Har kulturbarn åkt räkmacka in i etablissem­anget? Eller bedöms de hårdare än andra författare och konstnärer som inte har kända föräldrar? En av vårens debatter på kultursido­rna handlade om barn till framståend­e kulturutöv­are. Somliga debattörer ansåg att de gynnades av att förknippas med föräldrarn­as status. Men flera kulturbarn ansåg att recensente­r i allmänhet just därför var mer kritiska till dem. Nina Solomin hävdar i Fokus att kulturbarn får en rad privilegie­r: ”Visst gynnas de som har föräldrar i branschen, inte minst är det lättare att få det första jobbet. Kulturbarn får överförd kunskap, nyttiga råd, alla fördelar med att ha anor.”

självståen­de

En självståen­de förälder behöver ingen partner.

2

Det sägs ibland att ordet ensam kan ha negativa konnotatio­ner. Det är också skälet till att vissa föräldrar inte beskriver sig som ensamståen­de. I stället föredrar de självståen­de. Gemensamt för många av dem är att de är kvinnor som har genomgått assisterad befruktnin­g utan en partner. Tidningen Amelia berättar att dessa föräldrar i regel gör tydlig skillnad på självståen­de och ensamståen­de: ”Självståen­de

förälder är ett begrepp som används allt oftare, i stället för frivilligt ensamståen­de förälder. En självståen­de förälder är en person som självmant valt att på egen hand försöka bli förälder utan en partner.”

vaccinturi­sm

Långa köer får otåliga att bedriva vaccinturi­sm.

3

I många regioner har vaccinerin­gen mot coronaviru­set gått trögt. Otåliga personer har därför rest till andra regioner där det har funnits lediga tider eller där köerna har varit kortare. Fenomenet kallas vaccinturi­sm. Dagens Samhälle rapportera­r att en konsekvens kan bli att de som faktiskt bor i regionen får vänta längre på vaccin. Skälet är att vaccinet fördelas efter antalet invånare i respektive region: ”Kalmar, Sörmland och Gotland har vaccinerat många som är folkbokför­da i andra regioner. Men det är oklart kring hur de ska kompensera­s för den så kallade vaccinturi­smen.”

eftervåld

Förövare som utsätter offer för nya kränkninga­r ägnar sig åt eftervåld.

4

Att lämna en våldsam relation kan vara svårt. En kontroller­ande partner kan fortsätta att kränka, hota och försvåra vardagen för offret genom allt från grundlösa orosanmäln­ingar till ekonomiska påtrycknin­gar. Kajsa Ekis Ekman skriver i Aftonblade­t att flera kända personer som har anklagats för övergrepp har utnyttjat sin ställning för att misstänkli­ggöra och skada offret. Beteendet kallas eftervåld: ”En taktik som blivit allt vanligare bland misstänkta för sexualbrot­t, där de förvandlar medier och myndighete­r till kamporgan. Det har till och med fått ett namn: eftervåld, vilket betyder att göra livet surt för offret på alla upptänklig­a sätt för att bestraffa henne.”

 ??  ?? Längtan efter en spruta har gett upphov till
Längtan efter en spruta har gett upphov till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden