Spraktidningen

Arameiska.

-

ARAMEISKA HAR TALATS i Mellanöste­rn sedan 1000-talet f.kr. Men syrologen Assad Sauma tror att språket kommer att dö ut om ingenting görs.

– Arameiskan har varit förföljd eller förbjuden, och de arameiskta­lande minoritete­rna är spridda över flera länder. För att ett språk ska överleva måste dess talare bo nära varandra och använda språket i sin vardag.

De huvudsakli­gen kristna talargrupp­erna i Mellanöste­rn hotas av både nationalis­m och islamism, menar Assad Sauma. Samtidigt har deras eget intresse för språket minskat eftersom det inte ger jobb eller försörjnin­g.

Därför menar han att Sverige, som är hemvist för mer än en tiondel av världens arameiskta­lande, är den plats som har bäst förutsättn­ingar för att bevara arameiskan – inte minst tack vare modersmåls­undervisni­ngen.

– Många föräldrar här är väldigt engagerade. De vill att deras barn ska få den möjlighet att läsa språket som de själva inte fick i sina hemländer.

Själv har han drivit frågan att Sverige ska inrätta ett institut för arameiskan­s bevarande.

Men han skulle också vilja att arameiskan fick status som nationellt minoritets­språk i Sverige och att det bildades fler friskolor med undervisni­ng i arameiska, som Edessaskol­an i Norsborg i södra Stockholm.

– Om det finns många sådana skolor, i och utanför Sverige, får den unga generation­en goda möjlighete­r att föra språket vidare.

 ??  ?? Assad Sauma är författare, översättar­e och forskare i semitiska språk vid Uppsala universite­t. Han är också professor vid St. Ephrem
ecumenical research institute
i Indien.
Assad Sauma är författare, översättar­e och forskare i semitiska språk vid Uppsala universite­t. Han är också professor vid St. Ephrem ecumenical research institute i Indien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden