Spraktidningen

5 steg till konsten att tala högt med sig själv

Så här utvecklar du självprate­t:

- Källa: Nyttan av att tala högt med sig själv av Per Naroskin

Börja med att mumla lite lågt

Plocka en tanke på måfå och mumla den. Gör det när du är ensam och flera gånger varje dag. Förmodlige­n kommer du att tycka att det är lättast att låta orden ackompanje­ra det du håller på med, som när du diskar, planterar om växter eller kör bil. Även andras bilkörande brukar vara lätt att kommentera.

Höj rösten gradvis

Ett par veckor senare: Se till att du är ensam, så att du gradvis kan höja rösten tills du börjar höra vad du själv säger. Intrycket ska komma genom öronen. Pröva dig sedan fram, så att du vet vilken som är den optimala volymen på ditt tal vid olika tillfällen.

Steg 2:

Ställ frågor!

Steg 3:

När du vant dig vid att höra din egen röst säga saker till dig själv, är det dags att stanna upp och fråga dig själv om det du hör stämmer med det du

tänkte säga. Om det inte gör det, föranleder det en av två åtgärder:

1. Tänk efter vad det var som du verkligen försökte uttrycka – och försök igen!

2. Eller: öppna dig för möjlighete­n att det du sa kan få dig att ändra det du ursprungli­gen tänkte. Tillåt dig att bli förvånad av vad du själv säger!

Ta tag i problem

Välj ut ett problem som du kan behöva resonera igenom med dig själv. Det kan vara en ståndpunkt på ett föräldramö­te, ett utveckling­ssamtal på jobbet eller tankar inför riksdagsva­let. Pröva att framföra dina argument till dig själv. Lyssna verkligen på hur de låter. Inta gärna en annan ståndpunkt, helst med en lite annorlunda röst, och låt de olika ståndpunkt­erna stötas mot varandra.

Gestalta

Börja pröva olika dialekter, för att se hur det du tänker gestaltar sig. Var noga med att hela tiden lyssna, så att du kan skapa ett aktivt växelspel mellan det sagda och det tänkta. Låt tankarna forma orden, och orden forma tankarna. Pröva också gärna främmande språk. Den som vill kan också använda sig av gester på olika sätt, för att ge ytterligar­e liv åt samtalet. Nu är vi igång! Kom ihåg att det ska vara lustfyllt!

 ?? Foto: Istockphot­o ??
Foto: Istockphot­o

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden