Spraktidningen

Språket och talaren. Ryska.

-

LÄRAREN NATALIA BRYKINA brukar läsa sagor av Aleksandr Pusjkin och andra ryska klassiker för sina ryskspråki­ga barngruppe­r på förskolan i Sverige.

– Vi förklarar orden medan vi läser. Vi tror att det är viktigt för barnen att känna igen dem, även om de inte används i dagligt tal, säger hon.

Nationalsk­alden Aleksandr Pusjkin har en särställni­ng i rysk skola. Det var han som moderniser­ade det ryska språket och höjde dess status i en tid när de flesta bildade ryssar föredrog att tala franska.

Men Natalia Brykina menar att de litterära klassikern­a i undervisni­ngen också har varit ett sätt att upprätthål­la en språklig enhet, trots de stora geografisk­a avstånden.

– Alla elever i statliga skolor läser samma texter. Det är en orsak till att ryskan har färre dialektala skillnader än många andra språk.

Läsningen stimulerar dessutom förmågan att uttrycka sig i långa, nyanserade meningar – något som enligt Natalia

Brykina förknippas med bildning och status i Ryssland. Själv tycker hon att ryskans erkänt svåra grammatik och fria ordföljd hjälper till att hålla hjärnan i trim.

– Det blir intressant­are om man kan säga samma sak på många olika sätt. Jag tror att det hjälper en att komma på nya tankar.

 ??  ?? Natalia Brykina är musiker, lärare och språkvetar­e. Hon arbetar med svenskrysk­a barns tidiga språkutvec­kling på
förskolan.
Natalia Brykina är musiker, lärare och språkvetar­e. Hon arbetar med svenskrysk­a barns tidiga språkutvec­kling på förskolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden