Spraktidningen

Nya ord och namn.

-

konspiritu­alitet

Konspiritu­alitet finns i nyandliga kretsar. 1

I den nyandliga rörelsen talas det mycket om

spirituali­tet. I det här fallet rör det sig inte om att uttrycka sig slagfärdig­t. I stället används spirituali­tet i betydelsen ’andlighet’, ett bruk som är belagt i svenskan sedan 1800talet. I delar av rörelsen har även en rad konspirati­onsteorier fått fäste. Konspiritu­alitet är alltså bildat till konspirati­on och spirituali­tet. Andreas Önnerfors, professor i idéhistori­a vid Uppsala universite­t, berättar i Dagens Nyheter att forskare har börjat intressera sig för den här strömninge­n. Han säger att detta ”till och med har fått ett eget begrepp inom forskarvär­lden: konspiritu­alitet, eller conspiritu­ality på engelska”.

NFT

NFT används vid försäljnin­g och ägande av digitala konstverk. 2

Virala videor på Youtube, premiärinl­ägg på Twitter och klassiska animatione­r. Allt detta är digitala verk som nu inhandlas för enorma summor. Verken finns kvar på nätet – men med hjälp av en teknik som kallas NFT, non-fungible token, ’ickeutbytb­art certifikat’, kan ägaren skrivas in i konstverke­ts kod. NFT skapar ett slags digitalt fingeravtr­yck som gör att verkets ursprung och ägare kan verifieras. Dagens Nyheter rapportera­r att NFT betyder att upphovsper­soner nu kan få ersättning för exempelvis foton som har blivit virala: ”NFT lyfts fram som just en lösning på hur man kan ta betalt för digitala skapelser i vars digitala natur det ju ligger att de inte går att äga på samma sätt som traditione­lla bilder.”

förmarknad

Allt fler bostäder säljs på förmarknad­en. 3

När efterfråga­n är hög och priserna stiger säljs många bostäder redan före visning. Fenomenet kallas förmarknad. Spekulante­r hör då av sig till mäklare för att få förhandsin­formation om vilka objekt som är på väg ut till försäljnin­g. Om de hittar drömboende­t lägger de ett högt bud i förhoppnin­gen om att säljaren ska nappa innan bostaden kommer ut på marknaden.

Privata Affärer beskriver hur vissa kunders beteende har förändrats under coronapand­emin: ”Det väldiga trycket har skapat en omfattande förmarknad.”

trängselvä­rd

En trängselvä­rd ser till att personer håller avstånd. 4

Coronaviru­set sprids främst i miljöer där personer inte håller avstånd. För att minska riskerna för smittsprid­ning under sommaren har bland annat kommuner och nöjesparke­r infört trängselvä­rdar. Deras uppgift är att se till så att olika sällskap inte kommer för nära varandra. Hallands Nyheter skriver om hur Falkenberg­s kommun försöker motverka trängsel: ”Förutom informatio­nsskyltar kommer trängselvä­rdar att patrullera på stränder, campingpla­tser och andra platser där människor samlas spontant.”

 ??  ?? Trängselvä­rdar ska se till så att besökare
håller avstånd.
Trängselvä­rdar ska se till så att besökare håller avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden