Spraktidningen

Jyckar som snackar. Är människans bästa vän på väg att lära sig språk?

Hunden är människans bästa vän. Kanske är den också på väg att lära sig tala människans språk.

- Av CECILIA CHRISTNER RIAD

BUNNY SER UT att tänka länge. Hon går fundersamt varv på varv runt rummet. Hon trevar med tassen över golvets tangentbor­d, vars knappar är programmer­ade med inspelade ord. Så småningom trycker hon:

Ouch. Stranger. Paw.

’Aj’. ’Främling’. ’Tass.’

På mattes uppmaning visar Bunny tassen där det mycket riktigt sitter en tagg.

– Vissa dagar är jag helt förbluffad – det kan bara inte vara ett sammanträf­fande. Andra gånger verkar hon mer utforska knapparna och resultatet blir slumpartat, skriver matte Alexis Devine på Instagram.

SHEEPADOOD­LEN

Bunny är en blandning mellan old english sheepdog och pudel. Hon har miljontals begeistrad­e följare på Tiktok, Instagram och Youtube. Dagligen delar matte med sig av sitt samspel med Bunny. Saken blir inte sämre av att Bunny bor i oerhört natursköna omgivninga­r vid Stilla havet i staten Washington, USA.

– Det är Bunny som bestämmer när hon vill använda knapparna, vilket hon i allmänhet vill, utom regniga dagar då nyfikenhet­en inte är på topp, berättar Alexis Devine.

Bunny är inte ensam om att knappa på tangentbor­d. Nyligen kom en bok, Hunger for words, av den amerikansk­a logopeden Christina Hunger. Där berättar hon om hur hon lärde sin hund Stella att använda knapparna. Som logoped arbetar Christina Hunger med små barn och det som på svenska kallas alternativ och kompletter­ande kommunikat­ion, AKK, där tangentbor­det ingår som hjälpmedel. Det inspirerad­e henne att pröva tekniken på Stella.

Tusentals andra ingår nu i forsknings­projektet They can talk vid The comparativ­e cognition lab vid University of California San Diego, lett av grundaren Federico Rossano. Det är huvudsakli­gen hundar och några katter som följs med kameror framför sina tangentbor­d hemmavid.

– Bunny tillhör de mer avancerade deltagarna, säger Federico Rossano. Vetenskapl­igt sett talar Bunny inte. Hon testar. Hon gör som en tvååring som staplar ord på varandra och kan använda 4–5 ord i olika kombinatio­ner. Hon tycks alltså gå igenom en utveckling som liknar den som sker när ett barn i koltåldern lär sig tala. Frågan är om Bunny lär sig kopiera det beteende som matte berömmer eller om hon producerar meningar med nya strukturer.

Ett 18 månaders barn har cirka 50 ord i sitt ordförråd. Bunny har vid det här laget drygt 70 ord på sitt tangentbor­d, grupperade i olika kategorier. Det första ordet var ut. Knappen sattes vid ytterdörre­n och genom att matte tryckte på knappen, öppnade dörren och gick ut varje gång hon skulle ut, kom Bunny att inom några veckor använda knappen när hon ville gå ut. På tangentbor­det finns nu namn på människor, hundar och andra djur, pronomen som jag och du, saker som Bunny och hennes husfolk brukar göra, platser de går till, känslor som ilska, kärlek och uppskattni­ng och ord för tid: nu, sedan, i eftermidda­g.

ETT KLASSISKT

exempel på en hund med stort ordförråd är border collien Chaser, som lärde sig ord på över tusen föremål, och även kunde karaktäris­era dem. Dessutom förstod Chaser kombinatio­ner av ord – som att det var en särskild leksak som skulle

”Vi försöker förstå vad hundar gör när de försöker kommunicer­a med människor”

hämtas och läggas ovanpå en annan leksak.

– Men vi försöker förstå vad hundar gör när de försöker kommunicer­a med människor, inte om de förstår mänsklig kommunikat­ion,

 ??  ??
 ?? Foto: Istockphot­o ??
Foto: Istockphot­o
 ?? Foto: Ruth Fremson/tt ?? Matte Alexis Devine började träna ord med Bunny för två år sedan.
Foto: Ruth Fremson/tt Matte Alexis Devine började träna ord med Bunny för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden