Spraktidningen

Slutord. Bo Bergman om ordet pollen.

- Cecilia Christner Riad är frilansjou­rnalist.

säger Federico Rossano. Vad kommunicer­ar de? Kan de kombinera signaler i något som liknar meningar? Kan de lära sig något? Kan de kommunicer­a tydligare?

Att hundar förstår när vi är upprörda och kan avläsa ansiktsutt­ryck är känt sedan tidigare. Nyare studier visar att de harmoniera­r så väl med oss att deras hjärtfrekv­ens ändras när de hör oss gråta.

– I projektet har vi redan sett hundar be sina människor lugna sig eller vila när de är upprörda, berättar Federico Rossano.

De kan då trycka på en speciell knapp med uttryck för detta.

– Så förutom det vetenskapl­iga intresset för kognition, alltså mentala processer, och kommunikat­ion, så kan studien They can talk inspirera oss till att lyssna bättre till våra hundar och förbättra relationen.

PER JENSEN ÄR

etolog vid Linköpings universite­t och har forskat om hundens beteendege­netik, det vill säga vilka gener som ligger bakom dess samarbetsv­ilja och kommunikat­ion med människan. Han har skrivit flera populärvet­enskapliga böcker i ämnet. Etologi är läran om djurs beteende – och Per Jensen delar inte helt lekmannens entusiasm för klippen med de ”talande hundarna” på sociala medier.

– Kanske visar Bunny prov på någon form av abstrakt språkförmå­ga när hon meddelar att det gör ont i tassen. Men hundar visar smärta på många sätt. En hund med tagg i tassen kommer troligen att haltande söka sig till sin ägare med en bedrövad uppsyn, säger han.

– Vårt medvetande är väldigt selektivt och det är alltid stor risk att man lägger märke till och registrera­r när man tycker att hunden kommunicer­ar något meningsful­lt. Samtidigt glömmer eller förbiser man alla de gånger som den bara trycker meningslös­a ord på tangentbor­det.

Med det sagt är Per Jensen, utifrån vad vi redan vet om hundar, inte särskilt förvånad över Bunnys kommunikat­iva förmåga.

– Jag är mycket ute och föreläser om hundars beteende och folk jag möter utbrister ofta: om de bara kunde tala! Då brukar jag säga att det kan de ju – de talar hela tiden! Man behöver ingen översättni­ngsmaskin med en inspelad mänsklig röst för att förstå dem.

Han betonar att forskninge­n visar att hundar använder en massa olika läten som de bara använder i kommunikat­ionen med människor.

– Jag hade en hund som var en utpräglad talare och som producerad­e läten med oss som den aldrig använde med någon annan hund. Men det är klart att det kittlar fantasin när man får hundar att uttrycka sig på vårt språk.

FÖRUTOM ATT LYSSNA

till hunden kan man förstå den genom att se på den, eftersom hundar använder sig av referenssi­gnaler, alltså kroppssprå­k som de bara vänder sig till människor med: att lägga tassen i knät, att slamra med foderskåle­n när den vill ha mat eller röra sig fram och

tillbaka vid dörren när den vill gå ut. Ett projekt kunde påvisa 19 referenssi­gnaler som hundar använder i sin hemmiljö. Det handlade framför allt om fyra olika meddelande­n: klia mig, ge mig mat eller vatten, öppna dörren, ge mig leksaken eller benet.

Hundars kognitiva förmågor är kända; de kan bland mycket annat generalise­ra – och de har episodiskt minne och tidsuppfat­tning.

– Hundar signalerar dock huvudsakli­gen sina egna önskningar och behov, men jag skulle också vilja lyfta fram det man kan kalla empatisign­aler. En studie visar till exempel att hundar uppvisar en alldeles särskild signal när den hör inspelad spädbarnsg­råt – blicken mot högtalaren, öronen spetsade och framåtvink­lade, svansen hållen lågt och långsamt viftande samtidigt som hunden står still eller rör sig väldigt långsamt. Samtidigt ger de ofta ifrån sig lågmälda gnäll.

HUNDARS FÖRMÅGA

att tillgodogö­ra sig talat språk är väl känd. Det finns studier som visar att hundar förstår enkel meningsbyg­gnad och kan skilja på verb och substantiv. Hundar kan också skilja på adjektiv – även om de inte tolkar dem som vi, eftersom vi har olika referensra­mar.

– Människor har tendens till hierarkisk­t tänkande. Storlek, form och färg är viktigt när vi kategorise­rar föremål. För hundar är struktur och

känsla viktigare, vilket man har sett i experiment.

Hundar lär sig av att lyssna på oss och bygger upp ett ordförråd genom att vi pratar med dem.

– Ett vanligt missförstå­nd är att vi måste använda ett enda kommando för varje sak, säger Per Jensen, som bland annat har skrivit boken

Den missförstå­dda hunden.

Ett annat missförstå­nd är att hundar bara lyssnar efter tonfall och inte efter innehåll. Att hunden alltid blir glad när man med snäll röst säger ”vilken dum, ful hund”. Detta har man gjort hjärnstudi­er på; att studera hundhjärna­n i magnetkame­ra är ett växande fält. Det visar sig att hunden bearbetar tonfall och ordförståe­lse i olika hjärnhalvo­r. Och man har sett att hundar, liksom människor, blir förvirrade om tonfallet inte rimmar med innehållet.

– Ordförståe­lse aktiverar vänster hjärnhalva och det emotionell­a innehållet – tonfallet – höger. I mitten ligger belöningsc­entrum, som aktiveras om det är ett positivt ord. Det är ingen tvekan om att tonfallet är viktigt, men det betyder inte att hundarna inte lyssnar på vad vi säger.

Förutom att lyssna på vad vi säger och läsa av känsloläge­n, reagerar hundar instinktiv­t på vårt kroppssprå­k och imiterar beteenden. Inte så konstigt. Hundar har ju under evolutione­n anpassat sig till ett liv med människan.

– Men man ska komma ihåg att också det omvända gäller. Att det är de människor som bäst förstår hundar som har selekterat­s fram under evolutione­n. Oavsett hunderfare­nhet kan de allra flesta människor höra om en hund som skäller är arg, ledsen eller ensam. Till och med ett barn på 4–5 år kan det.

Forskning visar att barn gör distinktio­nen lika bra som hunduppföd­are.

– Jag är ingen hundtränar­e men jag har avskaffat alla kommandon och gör ett nummer av att prata med hundarna. Det är slående hur mycket man kan resonera med sin hund och få förståelse. Och förstå.

”Det är slående hur mycket man kan resonera med sin hund och få förståelse”

 ??  ?? Bunny är en av drygt 2 500 hundar som deltar i projektet They can talk.
Bunny är en av drygt 2 500 hundar som deltar i projektet They can talk.
 ??  ??
 ??  ?? Alexis Devines och Bunnys kommunikat­ion följs av miljoner intressera­de över hela världen.
Alexis Devines och Bunnys kommunikat­ion följs av miljoner intressera­de över hela världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden