Spraktidningen

Språkpolis­en. Staffan Dopping och läsarna språkspana­r.

Staffan Dopping SPANAR:

- Staffan Dopping är journalist och poddredakt­ör på nättidskri­ften Kvartal.

SÅ SMÅTT HAR

jag börjat besöka fysiska butiker efter drygt ett år med ytterst få besök av det slaget. Jag är närmast häpen över att det fortfarand­e finns levande människor här. Som dessutom tycks välkomna gäster utan att rygga bakåt. Eller kunder, kanske det heter.

Men vad kallas de som verkar så glada att se mig, och vars engagemang tycks helt fokuserat på just mitt ärende?

Expediter? Biträden?

DÅ OCH DÅ

får jag reklam från min närliggand­e Icabutik. I många år underteckn­ades utskicken ”Mats med medarbetar­e”. Men för något år sedan byttes medarbetar­e mot säljare. Först tyckte jag att det lät lite hårdare, åt det cyniska hållet. Men sedan tänkte jag efter, och mindes vad det är som pågår i det där mattemplet. Att kalla dem som tjänstgör säljare kanske bara var en ickeinlind­ad beskrivnin­g av deras roll och uppgift?

Ett annat sätt att benämna dem som har till uppgift att hålla maskinerie­t i gång är personal. Det är ett intressant ord, egentligen. Det borde inte störa någon – förutom när det används om en anställd bland flera: en personal är sjuk i dag.

Men i speciella sammanhang får ordet förändrad betydelse; det kan tillföras flera lager av bibetydels­er och undertexte­r, som förbyter innebörden från något som handlar om resurser och kompetens till närmast motsatsen: problem, belastning, kanske till och med ett hot.

JAG TÄNKER PÅ

den händelse som briserade i maj med en före detta nyhetsrepo­rter på Sveriges Radio. Nyhetssajt­en Doku hade avslöjat det hela, och det visade sig att reportern hade fått sluta redan sju månader tidigare – men utan att Ekoredakti­onens chef eller bolagets ledning hade yppat ett ljud. Det hade framkommit att journalist­en hade inlett en privat relation med en person som hon hade intervjuat många gånger, trots att Säpo pekat ut personen som ett säkerhetsh­ot. Och nu kunde både hennes och redaktione­ns integritet ifrågasätt­as.

Chefen för nyhetsreda­ktionen blev förstås ansatt av frågor. Hans skäl för att inte vara öppen om att reportern hade slutat kan uttryckas med ett enda ord: personalär­ende.

Av formulerin­garna framgår att alla bör förstå att om en chef har att hantera en situation med en anställd i centrum – då kommer alla omständigh­eter att placeras längst in i ett synnerlige­n oåtkomligt kassaskåp. Ingen utomståend­e har legitim rätt att få veta någonting annat än att anställnin­gen är avslutad. Eftersom detta är ett personalär­ende.

OM MAN DÖMS

för ett brott är transparen­sen stor. Vem som helst får läsa domen och förundersö­kningen. Men om någon har haft en anställnin­g som avslutas av inte helt uppenbara skäl – då ska hemligstäm­plar förhindra all insyn. Min gissning är att denna praxis oftast avser att skydda den tidigare anställda. Men den kommer också väldigt väl till pass för arbetsgiva­re (läs: makthavare) som vill slippa allmänhete­ns ögon på händelser och skeenden som kan skada företagets anseende.

JAG UNDRAR HUR

resten av yrkeskarri­ären kan komma att arta sig om man redan runt 30 års ålder blev ett personalär­ende på ett högprofile­rat medieföret­ag. Och vem som blev skyddad.

 ?? Illustrati­on: Gustaf Öhrnell Hjalmars. Foto: Peter Knutson ??
Illustrati­on: Gustaf Öhrnell Hjalmars. Foto: Peter Knutson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden