Spraktidningen

Nicolas Jacquemot

-

kommunikat­ionsrådgiv­are samt doktor i management med fokus på vardagspra­t och arbetsrela­tioner

– Att förstärka de sociala koderna spelar stor roll för dynamiken under ett digitalt möte, exempelvis att ha en uppmärksam kroppshåll­ning, le, nicka instämmand­e och försöka ha ögonkontak­t. Men det är betydligt svårare att läsa av sina medmännisk­or när mötet sker digitalt. För om social kompetens var viktigt i det arbetsliv vi varit vana vid fram till pandemin, så är det ännu viktigare i dag.

– Visserlige­n gäller samma regler i digitala möten som vid fysiska möten, som att vara förberedd, ha en dagordning, börja och avsluta i tid. Men när vi kommunicer­ar via videosamta­l eller i skriftlig form ställs det ännu högre krav på oss.

– I videosamta­let är det viktigt att inte tappa sin personligh­et, att sträva efter att fortsätta prata och bete sig på sitt eget sätt, trots att man kanske känner sig obekväm i den ovana situatione­n.

– Eftersom du inte får de signaler och den återkoppli­ng som du får under ett möte i verkliga livet, som hummanden och nickningar, kan du behöva avbryta dig för att fråga: ”Är jag tydlig?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden