Spraktidningen

På utflykt i fågelskoge­n

- – Maria Arnstad

Kviddevitt. Är det allt du hör när du stiger ut i naturen? Eller hör du små ramsor i fågelsånge­n? I det gamla bondesamhä­llet tolkade man gärna in mänskliga uttryck i fåglarnas läten. Ibland tyckte man att de flöjtade fram förebud om sådant som skördeutfa­ll, fiskelycka och väderlek.

Morkullan flyger till exempel mellan träden på Gotland och ”lovar bonden med sitt läte”: Två, två två korgar fisk – korgar fisssk! Men i Södermanla­nd ”gnäggar” den: Ska det bli hööö! I samma landskap ger taltrasten fisketips till olika kvinnor, som Brita här:

Brita, Brita! Gäddan går i vika, i vika. Krok hit’a, krok hit’a. Just taltrasten framstår på många håll som en liten retsticka. Åtskilliga bönder har fått en släng av taltrastsl­even.

Andra fåglar har fått en mer poetisk lätestolkn­ing; i Ångermanla­nd sjunger stjärtande­n mjukt och visslande: Vi ro! Vi ro! Bland vackra illustrati­oner berättar etnobiolog­en Ingvar Svanberg om den fantasiful­la diktkonst som fått vingar med fågelsånge­n. Han ger oss samtidigt en kunnig exposé över Sveriges fågelarter.

 ??  ?? Fågelröste­r – om folkliga härmramsor och tolkningar Ingvar Svanberg
(Dialogos)
Fågelröste­r – om folkliga härmramsor och tolkningar Ingvar Svanberg (Dialogos)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden