Spraktidningen

Boka direkt! Begränsat antal biljetter!

-

Om språken och människans ursprung

Hur befolkade människan jorden? Genom att kombinera språkforsk­ning, arkeologi och genteknik kan forskare se nya mönster och kartlägga hur – och när – förändring­ar i vår livsföring skett. Språket är en nyckel till vår äldsta historia. Jenny Larsson är professor i baltiska språk vid Stockholms universite­t.

Sinnenas och språkens mångfald

Det finns ungefär lika många ord för färger på svenska som det finns för lukter på jahaiernas språk. Jahaierna – ett folk i Malaysia – är lika bra på att identifier­a lukter som svenskar är på att avgöra färg. Det säger något om hur orden hänger samman med vår uppfattnin­g av världen.

Niclas Burenhult är docent i allmän språkveten­skap vid Lunds universite­t.

Negationer – små ord med stor betydelse

De kan tyckas oansenliga, men de kan med bara några få bokstäver förändra allt. Det handlar om de ytterst betydelseb­ärande, och ofta omvälvande, men ganska små ord som kallas negationer. Ord som inte, icke och ej.

Henrik Rosenkvist är professor i nordiska språk vid Göteborgs universite­t.

Vi och dom – om språk, grupper och fördomar

Språket speglar oss människor. Det handlar inte bara om fördomsful­la eller kränkande ord, utan också hur vi uttrycker vilka som tillhör en grupp och vilka som vi anser inte gör det. Fördomarna ligger gömda i hur vi pratar med – och om – varandra.

Torun Lindholm Öjmyr är professor i psykologi vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden