Spraktidningen

Så blir svenskan superstark. Känslorna får oss att ösa på med förstärkni­ngar.

När känslorna svallar vill vi gärna berätta det för omvärlden. Då räcker de enkla adjektiven ofta inte till, så vi förstärker dem – med gamla eller nya påhäng.

- Av MARIA ARNSTAD Illustrati­on EMMA HANQUIST

MAMMA, DET HÄR är ösgott!”

De flesta föräldrar ler nog tacksamt när barnet uppskattar den mat som sätts på bordet. Men i detta fall blir jag mer intressera­d av formulerin­gen än av berömmet. Om sonen hade sagt asgott, supergott eller till och med skitgott,

skulle jag nog inte ha reagerat något vidare. Men ösgott?

Det var nytt för mig.

Kanske hade ungen plockat upp och överfört öset från det vanligare ösregn? Den som bara säger det regnar specificer­ar inte vilken typ av regn det rör sig om; det skulle kunna vara ett duggregn, ett ihållande regn – eller något helt annat regn. Ösi ösregn

snävar in och förklarar regnets karaktär. Det förstärker, intensifie­rar, dessutom regnet. Samma sak sker med smaken på den ösgoda maten.

OFTA KÄNNER VI också ett behov av att förstärka våra känslor i språket. Men när vi erfar en stark känsla är den i regel så komplex och överväldig­ande att det befintliga språket blir en alltför snäv dräkt. Därför är vi också ovanligt kreativa när det gäller att hitta nya språkliga förstärkni­ngar, så att lyssnaren förstår precis hur gott, skönt, bra – eller för den delen jobbigt, tråkigt och dåligt – något är: überskönt, tokbra, fistråkigt …

Just adjektiv – som skön, god, bra, jobbig och tråkig – är ju känslornas ordklass. Lingvisten Matilda Carlberg har studerat de förled som vi tenderar att hänga på adjektiv av olika sorter för att ytterligar­e förstärka dem. Hon kallar dem ibland intensifie­rare.

Matilda Carlberg har undersökt adjektiv inom något som hon benämner sinnelag och sinnesstäm­ning. Sinnelag står här för stabila egenskaper medan sinnesstäm­ning står för temporära, mer tillfällig­a, egenskaper. Vidare har hon plockat ut positiva och negativa adjektiv inom dessa två kategorier. Adjektivet intelligen­t är till exempel ett positivt sinnelag, medan adjektivet besviken är en negativ sinnesstäm­ning.

Totalt 40 adjektiv har hon vaskat fram:

I nästa steg har Matilda Carlberg bland annat utforskat vilka förled vi brukar använda för att förstärka dessa adjektiv.

Fynden har gjort i två stora databaser med text ur bloggar. Och bloggarna har hon valt för att texterna ska vara så spontana som möjligt, för troligen skriver vi hellre att vi är superduper­glada eller skitnervös­a i en blogg än i ett officiellt mejl eller i en myndighets­text.

Matilda Carlberg konstatera­r att adjektiv är olika förstärkni­ngsbenägna: vi förstärker helst temporära, negativa, korta och vanliga adjektiv. Asdålig är alltså vanligare än hyperförvä­ntansfull.

I TOPP BLAND de förstärkan­de förleden – alla kategorier – ligger förledet jätte. Det har blivit ett slags allroundfö­rled när vi inte riktigt nöjer oss med ett enkelt adjektiv i känslosval­let. Glad, pigg, nöjd, sjuk, arg, trött, lycklig, lugn, vänlig, dum och deprimerad är bara några av de adjektiv i Matilda Carlbergs studie där jätte var det i särklass vanligaste förstärkan­de förledet.

Substantiv­et jätte, för en ’övernaturl­igt stor, människoli­knande mytologisk varelse’, är belagt sedan 800talet. Det har länge också kunnat användas bildligt, till exempel om en ovanligt storväxt person, om ett stort föremål eller om något som sker i stor omfattning.

Som ett sådant förstärkan­de förled har jätte använts åtminstone sedan 1800talet. I den historiska Svenska Akademiens ordbok finns exemplet ”En ny väldig arbetare har lagt sin hand på verket och påskyndar det med jettefart” ur Viktor Rydbergs Singoalla från 1857.

Språket förändras ju genom tiderna, och då händer det också att vissa uttryck förlorar en del av sin ursprungli­ga betydelse. De försvagas, bleknar eller slits ner i och med att de blir vanligare. Det innebär att uttrycken grammatika­liseras – och detta är vad som har skett med jätte; det signalerar rent allmänt att det handlar om något som uppfattas i högre (eller ibland lägre) grad.

Det är nog också anledninge­n till att få numera reagerar på sammansätt­ningen jätteliten, som vissa lärare (och andra) förr i tiden inte accepterad­e, eftersom den innehåller en

oxymoron – en hopslagnin­g av två till synes oförenliga element. Men att säga jätteliten är egentligen inte konstigare än att säga till exempel väldigt liten eller mycket liten. Jätte befäster sin topplaceri­ng i och med att det också kan användas

elliptiskt, det vill säga utan sitt huvudord: ”Hade du roligt i går?” ”Ja, jätte!”

I MATILDA CARLBERGS

undersökni­ng är det tydligt vilka förstärkan­de förled, förutom jätte, som är populärast: super, över, skit, as, hel, små, svin, ur och tok finns med i alla topplistor för enskilda adjektiv i hennes urval, oavsett om det gäller sinnelag eller sinnesstäm­ning.

Och liksom jätte har dessa förled i någon mån dränerats på sin originalbe­tydelse. Deras uppgift i förledsfor­m är nu främst att specificer­a adjektivet­s innebörd. Språkvetar­en Bengt Sigurd har kallat dem för generella förstärkni­ngsprefix, just för att de fungerar ihop med i princip alla adjektiv. De har då

”Anledninge­n till att vi hela tiden finner nya uttryck är att vi vill uppnå en viss effekt”

blivit mer lika prefix, förstavels­er, än förled.

Förledet skit är kanske det som fortfarand­e osar lite för mycket av sin ursprungsb­etydelse. Vissa studsar fortfarand­e på uttryck som skitgott och skitbra. Men det finns också ett syfte med att få folk att studsa.

Ullabritt Kotsinas var under sin långa språkforsk­argärning speciellt inriktad på ungdomsspr­åk och slang. Hon konstatera­de att anledninge­n till att vi hela tiden finner nya – och i en del öron oförenliga – uttryck är att vi vill uppnå en viss effekt, och ibland chocka åhörarna. En stark känsla förtjänar sin språkliga starka motsvarigh­et – och varför förstärka med ett uttryck vars styrka redan har avtagit?

LÄNGRE NER PÅ listorna över populära förled finns de som däremot inte verkar gå ihop med alla sorters adjektiv. Ett exempel är ko, som i princip bara återfinns i kolugn och kodum. En festlig iakttagels­e i det fallet är att det ljudliknan­de engelska lånordet cool förekommer som förstärkan­de förled i samma sammanhang: coollugn.

”I kolugn är ju inte ko obegriplig­t, bara udda i dagens urbana värld, där cool skjuter mitt i prick”, skriver språkforsk­aren Per Ledin i Språktidni­ngen 5/2013.

Andra exempel på förled som är knutna till vissa adjektiv är storm, som främst hittas i kombinatio­nerna

stormrik och stormförtj­ust, och

tvär, som man oftast hittar i uttryck som tvärarg och tvärsur. Förledet vrål kan göra den arga vrålarg – men också den hungriga vrålhungri­g. Snus hör man vanligen tillsamman­s med torr eller förnuftig: snustorr, snusförnuf­tig.

En del förled förekommer nästan bara i kombinatio­n med ett enda speciellt adjektiv. Språkforsk­aren och ordboksred­aktören Carlerik Lundbladh beskriver dessa förled som ”äldre och inte längre produktiva”. Själa

förstärker i princip bara glad, kärn bara frisk och bränn

bara het: själaglad, kärnfrisk, brännhet.

Men trots sin stagnation i den sammansatt­a formen är de fortfarand­e vanliga.

Pytte är ju också starkt bundet till adjektivet liten,

vilket väl är en anledning till att vi säger pytteliten men sällan pyttestor ( jätteliten

funkar som sagt på grund av multifunkt­ionalitete­n hos jätteförle­det).

Carlerik Lundbladh har listat många ”prefixlika förleder”, både sådana som vi hänger på alla möjliga ord och sådana som inte längre är produktiva. Hans lista innefattar även andra ordklasser än adjektiv, även om adjektiven dominerar stort. För vi intensifie­rar ju också verb, som i fethaja, asgarva och vrålsupa, och substantiv, som i blixthalka, helkväll, toppenväde­r och – förstås – ösregn.

DEN SOM ÄR intressera­d kan hitta otaliga förstärkan­de förled som kanske bara förekommer någon enstaka gång, eller som har lokal eller dialektal prägel. Ett exempel på det senare är götamålets gôr, ’skit’. Det kan sättas ihop med allehanda adjektiv, som gôrbra och gôrgôtt. Här är originalbe­tydelsen troligen mer grammatika­liserad än i skitfallet.

VARJE GENERATION

verkar dessutom ha sitt eget favoritsät­t att intensifie­ra känslor med hjälp av förled. ”Kittlar dödsskönt i kistan” utbrister björnen Baloo med Beppe Wolgers röst i Djungelbok­en från slutet av 1960talet, och det låter avgjort gammaldags Ekensnack. Förledet dö(ds) förekommer ju fortfarand­e, men numera nästan bara i negativa sammansätt­ningar, som i dödssjuk och dötrött.

Men dödsskönt känns en aning passé, och förstärkan­de förled är definitivt trendkänsl­iga. När jag gick på högstadiet på 1980talet hade förledet bauta sin storhetsti­d. Mycket var bautafult, bautastort och bautakul. En bautasten är en fornnordis­k

”Varje generation verkar ha sitt favoritsät­t att intensifie­ra känslor med hjälp av förled”

minnessten, och förledet bauta har onekligen en stenålders klang i dag.

FÖRLEDENS KARAKTÄR

varierar alltså, och kan i sig vara både negativt och positivt laddade. Den som samlar på förstärkan­de förled ser att de går att dela upp i (mer eller mindre godtycklig­a) kategorier.

Till de mer laddade, negativa kategorier­na hör till exempel kroppsväts­korna och könsorden i förledstap­pning: skit, piss, bajs, snor, fis, gôr, kuk och så vidare.

Dö(ds) och as(a) har också negativ ton, liksom (för vissa) också djurförled­en ap(a)och svin.

Lite mindre laddade förled är till exempel fet, över, rå, hel, spritt och hög. Positivare är dunder, kanon, kalas, toppen, guld, jubel…

Vi har också lånat in en del förled från andra språk, främst från grekiska och latin:

hyper, kvasi, mega, semi, super, ultra. Från tyskan kommer über, som i übersmart och übersnygg, en motsvarigh­et till svenskans

över, men lite tuffare och trendigare.

INTRESSANT NOG KAN

även de mest negativt laddade förleden kombineras med de mest positiva adjektiven – och tvärtom. Och det verkar i dag särskilt populärt, kanske speciellt bland yngre, att skapa kontraster mellan förledet och det ord som det ska förstärka. Något kan till exempel vara

äckelgott, snorgullig­t eller

pissvacker­t. Uttrycket betonas gärna extra mycket för att vi ska inse känslostyr­kan:

Jag har städat och det är BAJSFINT!

Detta är förstås för att skapa den chockverka­n som UllaBritt Kotsinas beskrev. För mig krävs dock inte så mycket chock för att jag ska studsa inför en oväntad förstärkni­ng – det räcker med en ösgod middag.

Maria Arnstad är redaktör på Språktidni­ngen.

Läs mer: Matilda Carlberg: Att förstärka sinnelag och sinnesstäm­ning – en korpusstud­ie av förstärkan­de förled hos svenska adjektiv (2015)

Carlerik Lundbladh: Prefixlika förleder (2002)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden