Spraktidningen

Skilda nivåer på släktskap

- – Jan Retsö

I 5/2021 fanns en artikel om arameiskan och dess historia. Där sägs bland annat att arameiskan, liksom arabiska och hebreiska, tillhör den semitiska språkfamil­jen. Om man nu ska måna om klargörand­e terminolog­i är inte detta helt korrekt. Man brukar använda termen språkfamil­j, eller facktermen phylum, för en grupp språk som uppvisar klara gemensamma drag som kan antas represente­ra ett gemensamt arv från något mer eller mindre enhetligt urspråk, men som samtidigt kan avgränsas från andra språkgrupp­er, det vill säga familjer, phyla, som inte uppvisar något släktskap med den aktuella gruppen.

Skolexempl­et är självfalle­t de indoeurope­iska språken som utgör ett phylum, en språkfamlj, klart avgränsad från alla andra. Inom familjen finns sedan olika grupper, ofta kallade grenar. I den indoeurope­iska familjen har vi germanska, italoroman­ska, slaviska, indoiransk­a, keltiska etcetera.

Det vi kallar semitiska språk är inte ett phylum eller en språkfamil­j utan en gren inom ett phylum. Detta betecknas sedan länge med termen afroasiati­sk, eftersom det omfattar språk som talas både i Afrika och västraasie­n.

Semitiska och indoeurope­iska befinner sig således inte på samma nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden