Spraktidningen

Tobias Hübinette

-

50 år, docent i interkultu­rell pedagogik, forskare samt lärare i interkultu­rella studier och svenska som andraspråk vid Karlstads universite­t.

Tobias Hübinette har gjort sig känd som en kritisk röst i den svenska debatten kring internatio­nell adoption. Han är född 1971, och adopterade­s från Sydkorea till Sverige när han var 7 eller 8 månader gammal. I mitten av 1990talet började han studera koreanska vid Stockholms universite­t.

– Kursen dominerade­s på den tiden helt av adopterade. För min del berodde studierna på att jag är en språkmänni­ska. Jag hade tidigare bland annat studerat gaeliska och började intressera mig för mitt ursprung.

– Nu har ju forskare bevisat att det finns språkreste­r kvar, men jag kände inte att vi som var adopterade hade några fördelar gentemot de majoritets­svenska studentern­a.

Tobias Hübinette är en av få adopterade som faktiskt har doktorerat inom sitt ursprungss­pråk. Han känner till en handfull andra adopterade som också har gjort det, men inom andra språk än koreanska.

– Det är unikt för Sverige. Det är ju också det land som per capita har adopterat flest barn internatio­nellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden