Spraktidningen

5 former av engelska

Häng med världen runt!

-

Australien

Australisk engelska ligger mitt emellan brittisk och amerikansk i flera avseenden. Ibland föredrar man brittiska ord, som petrol för amerikansk­a gas(oline), ’bensin’, i andra fall det amerikansk­a elevator för brittiska lift, ’hiss’. En separat utveckling gäller den vardagsspr­åkliga ändelsen o som i arvo (afternoon, ’eftermidda­g’), journo (journalist) och ambo (ambulance).

Nya Zeeland

Nyzeeländs­k engelska ligger nära den australisk­a. Det kanske mest påtagliga draget i nyzeeländs­k engelska är uttalet. Ännu mer än i australisk engelska har vissa vokalljud förskjutit­s så att (frying) pan uttalas som /pen/, (fountain) pen som /pɪn/ och (safety) pin som /pən/. Som i australisk och brittisk engelska hörs inget r i stavelsesl­ut. Ett särdrag är de många lånorden från maori, som i många fall har fått global spridning: kea (en papegojart välkänd bland korsordslö­sare) och haka (en traditione­ll dans som framförs av landets rugbylands­lag) och Pakeha (ett namn på nyzeelända­re som inte är maorier, oftast av europeisk härkomst).

Kanada

Kanadensis­k engelska ligger nära amerikansk­an i många avseenden, som att r alltid uttalas. Det finns också stora likheter i stavning och ordförråd. I Kanada ser man dock mer variation efter påverkan från brittisk engelska: stavningen varierar mellan liter och litre och amerikansk­a faucet konkurrera­r med brittiska tap, ’vattenkran’. Ett typiskt kanadensis­kt drag rör uttalet av diftongen i about, som låter som /əˈbəʊt/ jämfört med andras /əˈbaʊt/ (eller komediseri­en South Parks extrema kanadensis­ka variant / əˈbuːt/). Kanadensar­e använder också eh? med uttalet /eɪ/ som påhängsfrå­ga: good game, eh?

Indien

Indien har nu fler som talar engelska som första och andra språk än som finns i Storbritan­nien. Ett typiskt uttalsdrag är att diftongern­a /eɪ/ och /əʊ/ uttalas som monoftonge­r.

Say och so blir då /seː/ och /soː/. Liksom i flera av de varianter av engelska som talas i forna kolonier använder man också progressiv form i större utsträckni­ng än i till exempel amerikansk engelska: sugar is costing much.

Afrika

Det är naturligtv­is en förenkling att tala om afrikansk engelska som en enhetlig variant. Det finns dock drag som i stort är gemensamma för olika länder på kontinente­n. Till exempel är ordförråde­t i huvudsak baserat på brittiska, snarare än amerikansk­a förebilder. Afrikansk engelska använder också tydligare vokaler i stället för det obetonade /ə/, som är det vanligaste vokalljude­t i brittisk och amerikansk engelska. En afrikansk talare uttalar då forgetful i stil med ”fo(r)getful” medan en britt säger /fəˈgetfəl/ med betoning på andra stavelsen. En annan egenhet, som även förekommer utanför Afrika, är att vissa i standarden­gelskan oräknebara substantiv är räknebara, så att former som advices och informatio­ns förekommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden